Скандал в Благоевград: Социални работници напъхаха неправомерно роднини в списъците за боб и леща, раздавани от БЧК

09 Февруари 2021 | 16:30
9 коментара
Общество

Социални работници в Благоевград са включили неправомерно в списък свои близки за получаване на хранителните пакети, раздавани от БЧК в края на миналата и началото на тази година, алармираха жители на областния център.

Според имената, изпратени в редакцията на в. „Струма“, безплатни макарони, ориз, брашно, консерви, спагети и др. – общо по 22,7 кг хранителни продукти в пакет за всеки, са получили

Илия Баздрагянов – брат на социалната работничка Марияна Баздрагянова, колежката й Румяна Мицева, Маргарита Юговска – свекърва на социалния работник Мария Юговска, Василка Папукчийска – свекърва на Вероника Папукчийска, както и Живка Цацова, майка на началник-отдела, съставящ списъците на правоимащите – Антония Павлова.

По твърденията на нашите източници никой от тях не е отговарял на категориите, на които трябваше да отговарят получателите на хранителните пакети: да са били включени в списъците за енергийно подпомагане, да са получили еднократната помощ за първокласници, както и да са лица с първа група инвалидност с чужда помощ.

По наше искане шефът на „Социални грижи“ в Благоевград Александър Балев направи проверка на имената и установи, че те действително са взели пакети с храни, но всеки от тях е имал основание да попадне в списъка, изготвен от колегите му.

Според Балев Баздрагянов е с ниски доходи, Мицева – самотна майка на малко дете, а свекървите Юговска и Папукчийска са с доходи под прага на бедността. Освен това г-жа Цацова наскоро претърпяла тежка операция.

Роднините на колегите му били включени в третия списък, поискан от БЧК, тъй като останали много свободни пакети – по неизвестни причини хората не ходили да си ги вземат, обясни социалният шеф.

„БЧК бе ангажирана в раздаването на пакетите, но програмата си беше на Агенцията по социално подпомагане и ние нямаме никакво право да проверяваме списъци – хората идваха с личните си карти и получаваха храните”, обясни председателката на червенокръстката организация Йорданка Стойчева.

„През първия транш на раздаване на помощите – от 5 октомври до 31 ноември миналата година, давахме по 1 пакет на всеки в списъка, а на майките на първокласници – по 2. Действително останаха доста нераздадени пакети, защото част от хората се оказаха починали, други вече не живеят в областта, има различни причини, поради които не всички дойдоха. Други идваха, но не бяха в списъците, защото данните в тях са отпреди 2-3 години – например трябваше човекът да е получил помощ за отопление през 2018/2019 г., а първокласниците да са постъпили на училище през учебната 2019/2020 г. Затова през януари поискахме от социалните още един допълнителен списък и получихме 66 имена. Рекапитулацията накрая беше: от 18 377 подадени по списъци – 16 315 души, които получиха храната“, уточни Стойчева.

От АСП потвърдиха, че в последната акция са били раздадени над 100 000 пакета с 16 вида храни, общо 6500 т хранителни продукти, осигурени по Оперативната програма за храните, финансирана от Фонда за европейско подпомагане. Право на пакет са имали освен хора с помощ за отопление и родители на първокласници, още майки, които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 г., родители на деца с трайно увреждане, хора, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, и такива, получили финансова подкрепа във връзка с Covid-19.

Единствените правоимащи „по бедност“, които са били включени в критериите на АСП, са инвалидите с над 90 % увреждане с определена чужда помощ и пенсия до 369 лв., в противен случай хранителната помощ трябваше да стигне до 390 000 български пенсионери, живеещи под прага на бедността. При това положение поне 3 от имената на роднини на благоевградските социални работници, оправдани от Ал. Бален с мотив „ниски доходи“, остават под въпрос дали е трябвало да бъдат включени в допълнителния списък, или е имало много други по-нуждаещи се от тях.

Добавени коментари

Относно статията за БЧК публикува:
21 Февруари 2021 | 23:08
Здравейте! Ще коментирам отговора на г-н Балев, че братът на Марияна Баздрагянова, Илия, е социално слаб. Той и жена му живеят в новопостроена сграда, имат лека кола, и двамата работят - жена му Милена, като учител, а Илия - към СОТ. Същите са и участници в Избирателни комисии - Илия председател, а жена му - секретар. Ходят лятото на почивка в Гърция... - е, това ли са социално слаби! Щом са в списък като такива, може и помощи за това да получават! - все пак си има сестра към Социално подпомагане... Колко хора си загубиха работата покрай Ковид-19 кризата, колко пенсионери има, които се чудят как да свържат двата края!!! Предлагам, да започне проверка и съответните лица, да получат заслуженото. Не може държавни служители да злоупотребяват по този начин със служебното си положение и да останат не наказани. Това е и предпоставка за корупция и съответните органи трябва да погледнат под "лупа" дейността на тези служители с дългогодишен опит...
Разярен публикува:
21 Февруари 2021 | 21:22
Боклуци гадни! Абееее, да им приседнат тия помощи. Безсрамници. Съд и уволнение за тези, ей.!!!!
12345 публикува:
21 Февруари 2021 | 20:57
Безобразие!!! Наглеци долни! Толкова бедни пенсионери в тази държава, а служителите се цанили за бедни, че даже и роднините им! Уволнения трябват и то незабавни!!!! Марияна да беше определила и безбройните си любовници за бедни! Курва гнусна. Малко й беше скандала с гъркинята. Брат й беден, ама къща построи. Нагли, нагли....
Анонимен публикува:
21 Февруари 2021 | 20:22
Що за социално слаби! Илия Баздрагянов, брат на Марияна Баздрагянова - работят заедно с жена му, която е учителка, а той към СОТ (някаква фигура там), същият и сестра му са председатели на Изборни комисии... с една дума - време е такива служители да бъдат "изритани" от държавни институции.
Еле кажах публикува:
10 Февруари 2021 | 18:45
Нагъл и арогантен тип тоя Балев бее ! Цял живот на софрата ! Време е такива да си заминават и да се даде път на млади и кадърни хора !!!
Как не ви е срам публикува:
10 Февруари 2021 | 09:23
Дарих пълна чанта с покупки на БЧК чрез 7 училище. Няма да повторя. Срам ме е от тия служителки.
ФАКТ публикува:
10 Февруари 2021 | 09:19
Уважаема г-жо Ласкова, явно трябва да потърсите г-н Балев. Защото, както разбрах от статията списъците не са били актуализирани / а кой да ги актуализира , освен точно тази служба/ и са били подадени имена на вече починали хора. Срамота е, че тази служба не е социална, а роднинска, нещо като ваксинирането, за да не ги хвърлим да уредим наште хора...
Р. И. Ласкова публикува:
10 Февруари 2021 | 08:28
8 години вече съм на пенсия и получавам около 200 лв , досега никога нокой не ми предлагал помощи. Ако трябва сама да ходя и да прося, къде и при кой да ида.
Питане публикува:
09 Февруари 2021 | 20:55
Какво става в тоя град?Където и да "чукнеш се пука"! Е е й алчността няма граници! Наказание за неправомерно използване на служебно положение.Но от Балев какво да се очаква,едно голямо нищо.

Добавете Вашия коментар

TOP