СКАНДАЛ СЪС ЗАДНА ДАТА! УЕФА подложи на съмнение за черно тото мач на орлетата, набеди защитника П. Занев за умишлено бездействие при гола на противника

12 Октомври 2022 | 07:51
0 коментара
Спорт
СКАНДАЛ СЪС ЗАДНА ДАТА! УЕФА подложи на съмнение за черно тото мач на орлетата, набеди защитника П. Занев за умишлено бездействие при гола на противника

Европейската футболна централа подложи на съмнение за черно тото мач на орлетата и набеди защитника ветеран Петър Занев за умишлено бездействие при гол на противника.

Впоследствие обаче нашенската прокуратура отказа да образува досъдебно производство и прекрати разследването по скандалния случай. В радара на УЕФА попада двубоят на пиринци с „Локомотив“ /Сф/ от плейаута в родната Първа лига на 16 май т.г., който железничарите спечелиха на свой терен с 1:0 и с това гарантираха елитния си статут и за настоящата кампания. В писмото до БФС пише, че има ясни и неоспорими доказателства за залагания, че ходът или резултатът от този мач са били неправомерно повлияни с оглед получаване на корупционни печалби от залагания. Доказателства от залагания преди срещата и на живо показват, че залагащите са имали предварителна информация, че благоевградчани ще загубят първото полувреме поне с едно попадение, което и се случи с точния изстрел с глава на Димитър Митков в 37-та мин.

На база получения сигнал БФС сезира прокуратурата с искане да бъде извършена проверка и при доказателства да се предприемат съответните законови действия. Софийска районна прокуратура възлага на СДВР да извърши необходимото разследване и да разпита лицата, имащи отношение към срещата. В полицията да дават обяснение са привикани шестима футболисти на „Локомотив“, старши треньорът Иван Колев и административният директор Ивайло Котев, както и осем играчи на „Пирин“ и тогавашният наставник Радослав Митревски. Въз основа на събраните сведения от разследващия орган СРП постановява в края на миналия месец, че няма данни за извършено престъпление от общ характер, свързано с оказване на неправомерно влияние върху резултата от въпросния мач.

В постановлението на прокурора се казва: „В хода на извършената проверка са снети множество сведения от футболистите и на двата отбора, които са играли във футболния мач, треньорите, както и от Борислав Попов. В сигнала си от УЕФА посочват, че има „неоспорими доказателства“, че е повлияно на резултата от спортното мероприятие. Видно от изложените твърдения, в сигнала се изтъква, че има вероятност защитникът на  „Пирин“ /Благоевград/ Петър Занев умишлено да е пропуснал нападателя на „Локомотив“ /София/ и така да се е стигнало до единствения гол в мача. В подадения сигнал се посочва, че отборът на „Локомотив“ /София/ до седемнадесетата минута на мача не е отправил нито един удар към вратата на „Пирин“. В подадения сигнал от УЕФА се съдържат множество противоречиви едно на друго твърдения. В подадения сигнал се сочи, че отборът на ПФК „Локомотив“ /София/ е бил доминиращ през първото полувреме на мача, а в същото време се изразяват съмнения за реализирания гол през първото полувреме именно от отбора на „Локомотив“ /София/. В сигнала се сочат данни, че азиатски букмейкър е повишил коефициентите на залозите във връзка с победа на отбора на „Локомотив“ /София/. В сигнала се посочва, че при залаганията относно резултата от мача е било налице „ирационално поведение“.

В крайна сметка прокуратурата прекратява разследването със следните мотиви: „От събраните по преписката материали не само не се установяват „неоспорими доказателства“, а не се установяват и никакви данни за извършено престъпление от общ характер, свързано с оказване на неправомерно влияние върху резултата от футболен мач. Видно от снетите в хода на проверката сведения от футболистите и на треньорите на двата отбора, се установява, че резултатът на футболния мач не е манипулиран“.

Ситуацията с позиционирането на П. Занев /с №3/ при гола на Д. Митков /с №45/, която се стори съмнителна на хората от УЕФА

ТОНИ КИРИЛОВ в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP