Скандал: Старци останаха без пенсии след източването на НОИ

05 Декември 2019 | 17:31
0 коментара
Общество

Куриозния случай с източването на НОИ в България е факт.

За мнозина схемата изглежда като от филм, но е напълно реална и до момента е сигурно, че в Пловдив са източени 3 милиона по този начин.

Как точно е ставало това, разказва БТВ в репортаж.

Шефката на отдел „Пенсии“ в НОИ – Пловдив Мария Колева (на снимката) заяви, че са засекли десетки неправомерни пенсии.

Всичко тръгнало оттам.

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев разкри защо се е съмнявал, че задържаната Александрина Георгиева ги е откраднала, докато е бил контрольор в НОИ

Пред разследващият журналист от бТВ Марин Николов районният прокурор Чавдар Грошев каза, че след като през 2013 г. са изчезнали 260 досиета от архива на осигурителния институт, а години по-късно пловдивчани са се оплакали, че са измамени от бившият контрольор в отдел „Пенсии“ Александрина Георгиева, се усъмнили, че тя е замесена в кражбата. 

През 2013-та се засичат и десетки неправомерни пенсии.

„Изискахме от пенсионерите да си представят документите за стаж, които са послужили за отпускане на пенсии. За тези хора, които не си представиха документите, прекратихме изплащането на пенсията със задна дата“, каза директорката на отдел „Пенсии“ в НОИ – Пловдив Мария Колева.

Замесен служител в схемата на НОИ през тези години не е установен и се стига до момента, когато граждани сигнализират, че са измамени от Александрина Георгиева и близките й. Тя имала фирма, извършваща пенсионни услуги. 

Прокуратурата прави връзка между изчезналите досиета и измамените старци. 

„Тя е била контрольор по това време и е работила по всичките преписки. Имахме съмнение, че тя ги е взела и това се установи при претърсването“, каза районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Мистериозните досиета са намерени в пловдивско мазе. 

Близки на задържаните естествено отказаха коментар. 

Добавете Вашия коментар

TOP