Скандал на сесия в Банско заради идеята голяма верига да отвори магазин в града

01 Февруари 2021 | 11:34
19 коментара
Политика

Словесни престрелки и лични нападки се развихриха между екскмета на Банско Георги Икономов, сега общински съветник, и колегата му от „Воля” Спас Валеюв на провелата се в петък първа редовна сесия  на местния парламент за тази година. Причината – разгледаното предложение за одобряване на проект за изменение на ОУП на Банско заради инвестиционно намерение за изграждане на магазин „Билла” в курортния град. Изменението касае смяна предназначението на зона, отредена в ОУП „за озеленяване“, в за „жилищно строителство“. Точката се оказа най-спорна по време на сесията, тъй като и жителите на Банско са раздвоени заради идеята магазин от голяма верига да стъпи в града им. Опасенията им са най-вече за фалити на местни търговци. Част от банскалии дори са входирали подписка  против изграждането на магазина. Друга част обаче искат това да се случи, тъй като ще повиши конкуренцията и ще регулира цените на хранителните продукти. Заради подписката разглеждането на проекта за изменение на ОУП вече бе отложено един път, за да се чуе мнението на местните търговци. На сесията в петък, която се проведе на закрити врати, но бе излъчена на живо, общинският  съветник Спас Валеюв обвини предишния кмет Г. Икономов, че при гласуване на изменението на ОУП от предишния Общински съвет в края на мандата му през 2019 година местните парламентаристи са били подведени, като им е обяснено, че става въпрос за допусната техническа грешка, която трябва да бъде отстранена, и това налага промяна в ОУП, без да е уточнено, че има инвестиционно намерение от голяма търговска верига. След изложената от Валеюв фактология около одобряване заданието за промяна на ОУП от предишния Общински съвет той изрази мнение, че това не е фактическа грешка, а нечие обещание към представителите на веригата

„Тук някъде между тъй наречените технически грешки се появява една търговска верига. Тук вече не говорим за залени площи, нито за жилищно застрояване, а за нещо съвсем различно. Говорим за изграждане на един търговски обект със съответния бетон и асфалт около него. Така без формално да бъде нарушен законът, той ще бъде заобиколен. Очевидно е, че представителите на търговската верига са били подведени да закупят имоти, които в действащия ОУП са били отредени за озеленяване. Очевидно е, че е обещано нещата да се случат по втория начин. Тук следва логичният въпрос – за какво й е на тази търговска верига да минава по втория начин, след като са могли още от самото начало да застанат пред кмета на общината, пред ОбС с лицето си, с името си и да заявят инвестиционното си намерение, както го правят всички останали инвеститори. Така щеше да е ясно на предишния Общински съвет за какво става дума, допълни още Валеюв с явни упреци към бившия кмет Икономов. Според общинския съветник това не се е случило, тъй като инвеститорът е бил наясно, че инвестицията му не е стратегическа за Банско и нито ще  привлече повече туристи, нито ще  осигури повече работни места, което би могло да е достатъчно важна причина за промяна на ОУП. Той допълни, че изграждането на такъв магазин ще доведе до фалити  много от малките магазинчета и респективно до съкращаване на служители.

„Ето затова представителите на инвеститора се крият зад термина фактическа грешка“, каза още Валеюв и заяви пред колегите си, че допускането на изменението ще бъде истинска грешка, резултатите от която банскалии ще усетят след време. Той онагледи апела си с допуснатото изграждане на безброй апартхотели в Банско, които са обезсмислили съществуването на малките семейни хотели. Валеюв допълни, че това изменение може да повлече след себе си искания на други собственици на имоти за същото, с мотива „допусната техническа грешка“. Той изрази още мнение, че това ще създаде  условия за корупционни практики.

Думите на Валеюв засегнаха бившия кмет Г. Икономов, на когото се наложи да влезе в обяснителен режим и от своя страна обвини колегата си, че защитава собствените си интереси, тъй като е собственик на магазини.

Ексградоначалникът поясни, че още в самото начало на разискване на промяната на ОУП е било  ясно, че става въпрос за верига. Той допълни, че първоначално инвестиционно намерение е имало от „Лидъл”, който впоследствие се е  отказал, и след това такова е дошло от  „Билла”. Той бе категоричен, че действително се касае за явна фактическа грешка, и поясни: „При проверка на документацията се оказа, че имотът е с действащ ПУП, и това наистина е пропуск в разработката на ОУП, защото няма как  ПУП-ове, които са влезли в сила и имат предназначение, да бъдат обявени в зони за зелени площи. Затова това би трябвало да се отрази в ОУП и да се смени, каквото си му е предназначението към момента на този имот. Не става въпрос изобщо за подвеждане, защото, когато се обсъждаше това нещо и се приемаше заданието, тогавашният Общински съвет, който беше в състав може би 2/3 от сегашния, го прие без никаква резерва. Не може да се говори за подвеждане, защото още тогава беше ясно, че става въпрос за навлизане на една от тези вериги“, каза Икономов и допълни, че още тогава е направено проучване между местното население и над 80% от хората са заявили, че желаят да има такава верига в Банско, за да имат избор, за да има конкуренция, а не да им се налага да ходят в Разлог

„Разбирам вашата упоритост, защото това засяга и вашия бизнес конкретно, вашите магазини ще бъдат засегнати най-вероятно, но не е редно заради вашите лични интереси да оставяте над 80% от банскалии, които искат да го има този обект, просто да се налага да пътуват до други населени места”, бяха част от упреците на  Икономов към Валеюв, който репликира, че негово конституционно право е да защитава личните си интереси и тези на съгражданите си, които са внесли подписка.

Личните нападки между двамата продължиха, но за кратко. Те  бяха спрени от  председателят Димитър Русков, който призова съветниците да продължат спора извън залата. В крайна сметка до това не се стигна и словесните престрелки бяха прекратени. Икономов обаче апелира към общинските съветници, които са били такива и в предишния мандат, да наричат нещата с истинските им имена и призова да признаят допуснатата техническа грешка, без да се отправят персонални обвинения към него. Ексградоначалникът допълни още, че това решение на практика ще промени само ОУП, но не дава директно право на  търговската верига да реализира инвестиционните си намерения. За да стане това, тя трябва да спази редица други процедури според ЗУТ.

Къде точно са били подведени предишните парламентаристи поясни общинският съветник Ал. Весков. Той не отрече, че е било ясно за инвестиционните намерения на „Билла”, но не е било ясно, че става въпрос за изграждане конкретно на магазин.

Още преди да се развихрят дебатите, общинският съветник Георги Думанов изрази мнение, че дори и  решението да не се приеме, това само ще забави процедурата и ще доведе до съдебни разходи на общината.

„Като трети мандат общински съветник рядко ми се случва да изпадна в ситуация, в която каквото и решение да вземе ОбС, да е грешно. От една страна, местната верига ще запуши местните търговци, от друга – болшинството от жителите искат да има такъв магазин. Не знам как се е стигнало до разминаването в двата плана, но това е факт. За мен лично стигнах до решение. Изпадали сме в подобна практика и друг път и можем само да забавим, което ще ни коства съдебни разходи според мен“, каза Думанов и изрази мнение, че нямат друг вариант, освен да подкрепят предложението.

В крайна сметка решението  за изменение на ОУП бе прието с 13 гласа „за“. Общинският съветник  Александър Весков гласува  „въздържал се“, Любомир Мутафчиев гласува „против“, а Георги Думанов и Спас Валеюв не гласуваха.

Дали „Билла” ще стъпи в Банско, все още не е ясно. Явно дебатите по казуса тепърва предстоят, тъй като решението реално променя предназначението на имотите в „за жилищно строителство“, а инвестиционното намерение е за търговска дейност.

Въпросните имоти  се намират покрай река Глазне, а теренът е с площ около  5500 кв. м./струма/

Добавени коментари

Трезво мислещ публикува:
02 Февруари 2021 | 21:46
Ако има Билла магазина на Владо Колчагов на моста ще фалира,така ли никой не се сеща че зет му Малак Тасе е в общината и спряха есенния строеж на магазина
Шибил публикува:
02 Февруари 2021 | 13:43
Сарашки услуги. Продавам на супер цени звонци, юзди, амути, палдъми, важета, капани, колане, каишчи, поводи и мн.др. Звунете ми
Банскалия публикува:
02 Февруари 2021 | 09:50
Я съм за Била.Видехте какво стана с механите,да не можеш да влезеш от големи цени.Преди па некой от собствениците се смилеше и дадеше отстъпка.Сетне ги дадоха под наем на външни и вече не хода.Така се регулира ценовия пазара.И аз искам да сам единствен търговец в града,ама нема.
Страхил публикува:
01 Февруари 2021 | 18:56
Продавам картофи директно от производителя. Ниски цени добро качество. Който желае да ми звънне.
ДДС публикува:
01 Февруари 2021 | 17:01
тава нее библютека да четем статии.Ясно е като бел ден:Едните искаа да си са тии и не даваа на друзите.Разбраште ле-Госте - бабуджере -местни и др.НЕ СЕ ИЗПУШЧА КОКАЛО
Йопето публикува:
01 Февруари 2021 | 16:47
Благодаря на " до местен " !
До местен публикува:
01 Февруари 2021 | 16:33
Браво!Един трезвочетящ!
Йопето публикува:
01 Февруари 2021 | 16:33
Дъра - дъра , два чадъра ! Всички банскалии ходят на пазар в РАЗЛОГ !И не само , живущите руснаци и вънкашни също редовно пазаруват в РАЗЛОГ !
Бабуджер публикува:
01 Февруари 2021 | 16:31
Хора, опомнете се.Ако фактите в статията са предадени коректно, то в случая не става въпрос за това ще стъпи ли голяма търговска верига в града ни, или не.Става въпрос за начина по който е било променено предназначението на един имот от такъв за озеленяване в такъв за жилищно строителство.В Европа на парковете и градините им казват "белите дробове" на градовете.Нима никой от вас не помни как навремето децата ни играеха на същото това място от зори до късна вечер?!Това място остана едно от малкото незастроени места в града ни.Точно то ли трябва да се превърна в поредната клоака?Бизнес в града ни има за всички.
Местен публикува:
01 Февруари 2021 | 16:20
Изобщо не разбрахте за какво става дума май. Човека не е казал, че НЕ ИСКА Била, а че всичко около самите пуп,оуп и т.н. НАМИРИСВА. Никъде в изкаването му не чух, че не иска Била или друг подобен магазин.
До Гост публикува:
01 Февруари 2021 | 15:52
Направи подписка и готово.Ама не може малки местни феодалчета да казват не искаме Била.Града иска Била и всики си решава къде да пазарува.
Пак същото публикува:
01 Февруари 2021 | 15:51
Прав е ДДС! Не виждам никаква промяна, а даже обратното, кадруване, уволнения, интриги, кражби. Въчкова е стиснала общината с клещи, а Кадев е само маша за нея. Баненски прави всичко друго, но не и да съдейства за народа. Пълнат джебовете си. Валеюв си пази неговото. Ега я и промяната!
ДДС публикува:
01 Февруари 2021 | 15:46
Ние ле ве грешно избрайме ели Вие не грешно разбраште.Еден си чува бизнесо друг кадрува в общината кату ага сие у ниш трети си пазарува за общината от неговата си книжарница абе ей слезете малко на земята оти видеште че и богатите ага паднаа от високо рева.
Гост публикува:
01 Февруари 2021 | 15:39
Банско, къде спим? Защо не се съюзим и ако не си отменят решението, да искаме оставки!!! Отмяна на разрешението на Била или оставка!
Влади Кушлева публикува:
01 Февруари 2021 | 15:18
Моят началник Гошето им взе парата на БИЛАТА да им оправи документите, ама некадърника и тва не можа да свърши та са го е страх да не си му ги потърсят обратно, и плачка на сесията, че нали в новата партия вече няма кой да ни пази от горе
Гост публикува:
01 Февруари 2021 | 15:12
"О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин?" Мили банскалии, пак се продадохте на чужденците за жълти стотинки. Ресторантите и механите ви са затворени, но това не ви интересува. Егото е по-важно...
Марио публикува:
01 Февруари 2021 | 14:38
Абе не спорете, естествено че Спасчо че си гледа неговия интерес! За тава е отишел там не за нас.
Запознат публикува:
01 Февруари 2021 | 12:41
Искаш да кажеш, че Лидъл в Разлог се зарежда от месните месарници ли? Преди да коментирате се запознайте със законите, в които ясно пише кой къде и какво може да предлага.
Marin публикува:
01 Февруари 2021 | 12:34
Спасеее, я кажи пиле как ходихте с Колчаговия да договаряте доставки за Билла и когато ви отказаха тогаз започнахте да ритате против тях! Точно така, Динко искаха да доставят месо на Билла! А останалите банскали да си сърбат попарата! Наглеци!

Добавете Вашия коментар

TOP