Скандал! Борисов скочи на външния министър: Ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа!

15 Април 2024 | 22:15
1 коментара
Политика
България
Скандал! Борисов скочи на външния министър: Ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа!

Първа оставка в служебното правителство на Димитър Главчев поиска с абсолютна категоричност лидерът на ГЕРБ Бойко Бирисов.

"Ако Главчев не смени Стефан Димитров, няма да има никаква подкрепа! ", закани се ядосано Борисов тази вечер. 

По информация на Епицентър. бг тази нощ спешно се търси нов външен министър, за да бъде обявена утре поредната смяна във Външно министерство.

Изненадващо днес Борисов подложи на остра критика служебния външен министър Стефан Димитров и похвали военния Атанас Запрянов за му участието му във форума за сигурността в Черно море.

На среща със симпатизанти на ГЕРБ в кв. "Подуене" Борисов коментира поведението на двамата нови министри от кабинета на Главчев.

"Фантастично се е представил ген. Запрянов за разлика от външния министър. В това правителство ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния - ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа! Ако иска да му чуе, ако иска да се съобрази, после ще направя така, че да се съобрази"каза с достатъчна острота Борисов. И допълни: "Ген. Запрянов е лоялен към ГЕРБ".

В изказването си пред форума днес външният министър Стефан Димитров акцентира върху сериозните последици от войната на Русия срещу Украйна, като изтъкна необходимостта от обществена и международна реакция за защита на основните ценности и принципи на международното право. „Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запада, като по този начин засили стратегическото му значение с нови измерения”, заяви българският външен министър.

Епицентър. бг научи обаче, че първият ни дипломат отказал среща с Джим О' Брайън, който бе назначен на 14 април миналата година на поста ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ. А от октомври 2023 година той пое поста на помощник държавен секретар за Европа и Евразия. Това е на практика ключовият дипломат за Европа и отношенията с бившите съветски републики. И отказът да бъде приет от българския външен министър е много лош знак за нашите евроатлантически партньори.

Стефан Димитров не може да остане външен министър, заявиха пред Епицентър. бг източници от правителството.

Припомняме: Стефан Димитров влезе в последния момент в служебния кабинет на Димитър Главчев. Първоначално бе обявен Ивайло Ценов, но няколко часа преди да отиде при президента Радев посочения от него кандидат за премиер сложи в списъка името на Стефан Димитров, който до този момент бе  извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора. В периода 2020 – 2022 г. е директор на дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" в МВнР. От 2019 г. до 2020 г. Димитров е началник на отдел "Специализиран контрол", Инспекторат на МВнР.

 Борисов за пореден път отрече да е предлагал Калин Стоянов за вътрешен министър. Епицентър.бг Валерия Велева/снимка:БГНЕС

 

Очаквайте подробности!

Добавени коментари

Избирател: публикува:
16 Април 2024 | 17:31
Ама кой си ти бе ,идиот? От къде на къде ти ще командваш държавата??? Ние сме виновни,че те търпим!!!

Добавете Вашия коментар

TOP