Скандал! Асен Василев обяви, че може да изгоним Митрофанова, без това да е решено в МС

07 Април 2022 | 07:57
0 коментара
Политика
Скандал! Асен Василев обяви, че може да изгоним Митрофанова, без това да е решено в МС

Чутовен скандал сътвори вицепремиерът и министър на финансите Асен   Василев. По време на заседанието на МС той слезе при журналистите и обяви, че правителството обсъжда до края на деня да излезе с позиция за изгонването на Митрофанова.

 

Оказва се, че това изобщо не е коментирано на заседанието на кабинета, съобщи Епицентър. бг. 

Нито има решение на правителството, нито е било предмет на дебат сред министрите. Нещо повече - Външно министерство е против изгонването на руския посланик!

 

Тъй като заседанието на правителството се проточило, било решено министър Асен Василев да слезе при журналистите и да разясни на медиите за Плана за развитие и устойчивост. Вместо това Василев  обявява гръмовната фейк новина, че е "Възможно е до края на деня правителството да излезе с позиция за руския посланик у нас Елеонора Митрофанова и обявяването й за персона нон грата".

Той направи това в присъствието на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, която не реагира на лъжата на Василев.

Нямам информация, продължава заседанието на МС. До края на деня е възможно правителството да излезе с обща позиция”, добави министърът на финансите и се върна на заседанието на правителството. Пред колегите си той не е обявил, какво е казал на журналистите за изгонването на Митрофанова.

 

След заседанието членовете на кабинета буквално изпаднали в шок след като прочитат в медиите, че по тяхно решение до края на деня трябва да изгоним Митрофанова.

 

Почнали да пращат гневни СМС-и на премиера и на вицепремиера.

"Няма решение за изгонването на Митрофанова! Не сме говорили изобщо по тази тема! "заяви пред Епицентър. бг член на правителството.

 

От Външно също били бесни на министър Василев, защото такъв гаф е недопустим - изготване на руски посланик от България не се е случвало дори по времето на Втората световна война!

Това е въпиюща некомпетентност и опасна самодейност, казват дипломати пред медията ни.

Няма да има изгонване на Митрофанова, категорични са от Външно.

Но ще има реакция за нейнотото недопустимо, според дипломатическите правила, поведение у нас.

 

"Нито Лидерският коалиционен съвет, нито Министерският съвет, нито Председателският съвет в Народното събрание е обсъждал и взимал решение за изгонване на руския посланик. Това е крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици. Призоваваме за спокойно и разумно поведение, съобразено с българския национален интерес", написа малко по-късно вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

Добавете Вашия коментар

TOP