Ска Келер: ЕС няма да финансира нов път през Кресненското дефиле

09 Февруари 2018 | 17:23
0 коментара
Политика

Германският евродепутат от „Зелените“ Ска Келер предупреди, че няма как страната ни да получи европейски средства за трасе през Кресненското дефиле.

Причината е нарушение на европейското законодателство, понеже местността е защитена. Тя призова управляващите да намерят алтернативен вариант през Кресна.

Позицията стана ясна по време на представянето на доклад за равнището на корупция в България, представен в София. Документът е изготвен от групата на Зелените /Европейски свободен алианс (ЕСА) в Европейския парламент.

Според нея той трябва да постави проблема с промяната в климата като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда. Посланието й беше директно към министъра на околната среда и водите - Нено Димов.

Снощи тя участва в протеста в защита на Пирин, а тази сутрин обяви, че докато правителството не чува протестиращите, гласът им е чут в Брюксел.

Тя разкритикува порочните практики в Банско и липсата на прозрачност при казуса „Банско“.

.Друга екологична тема, която засегна беше бъдещото трасе през Кресненското дефиле, защото пътят може да го "разсече". Евродепутатката беше категорична, че пътят не може да минава през дефилето, защото то е природно богатство и трябва да се намери друг вариант.

Тя призова министъра на околната среда и водите Нено Димов да постави проблема с промяната в климата като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда.

Освен към ресор екология, евродепутатът насочи вниманието и към проблема с върховенството на закона в страната ни. Тя подчерта, че заедно с правосъдието, това са проблеми не само за България, но и в цяла Европа, а страната ни продължава да оглавява класацията на най-корумпираната страна в ЕС.

Докладът препоръчва работата на българската прокуратурата трябва да бъде по-прозрачна. Структурата на прокуратурата трябва да дава възможност за качествено разследване на случаи на корупция по високите етажи на властта.

Ска Келер заяви, че за Брюксел е важно да следи какво се случва в държавите членки на ЕС и дали те спазват основните европейски ценности като върховенство на правото. Тя даде пример с Малта, където наскоро беше убита журналистката Дафне Каруана.

Евродепутатът каза още, че всяко едно правителство трябва да работи максимално срещу корупцията. Тя беше категорична, че не се меси във вътрешните работи на България, а и върши работата, тъй като ЕС е "съюз на ценности и закони".

Добавете Вашия коментар

TOP