Ситуацията с коронавируса в Благоевградско е критична, ще има ли нови мерки?

19 Януари 2022 | 12:31
0 коментара
Общество
Ситуацията с коронавируса в Благоевградско е критична, ще има ли нови мерки?

Област Благоевград продължава да е първенец по заболеваемост от коронавирус. Към този момент нивото е 2314 заразени на 100 000 души.

Данните от болните лаборатории и COVID центровете сочат, че между 72 и 74% от направените тестове са дали положителни резултати.

787 са новите случаи за последното денонощие.

Covid зоните в областта са само две - в Петрич и Гоце Делчев. Там хората вече си плащат сами тестовете, тъй като безплатните са свършили.

Болниците вече усещат първите сериозни симптоми на натиск от поредната вълна, макар и повечето заразени да се лекуват у дома, а тежките случаи да не са много, 80% от Covid леглата са запълнени, а интензивните са пълни почти 60 на сто.

Все повече деца се заразяват и разболяват. В държавната болница в Благоевград има Covid сектор и в детското отделение, но тежките случаи се насочват към София. Учениците се тестват само веднъж седмично - в понеделник, при положителен резултат се карантинират всички от класа, предава БНР.

Като много тревожна определиха ситуацията в Петрич на заседание на кризисния щаб. Предложението на кмета Димитър Бръчков е там учениците от 5 до 12 клас да преминат на онлайн обучение.

„Над 1300 ученици отсъстват в момента от училище, над 80 учители също са извън училище. Имаме училища, където в момента над 30% от учителите отсъстват“, поясни ресорният заместник-кмет Нина Попова.

Областният управител Валери Сарандев е извикал на спешно заседание ръководството на РЗИ. Според лекарите от здравната инспекция нещата няма да се овладеят без промяна на мерките.

Карантинираните служители в държавни и общински институции са много. Шефът на Регионалната здравна инспекция също е под карантина. 

Добавете Вашия коментар

TOP