Сираков: Приоритет номер 1 на Левски е изчистването на задълженията към държавата

09 Март 2023 | 20:50
0 коментара
Спорт
Сираков: Приоритет номер 1 на Левски е изчистването на задълженията към държавата

В последните две години и половина се изплатиха ужасяващо много пари, задължения към бивши треньори, футболисти, контрагенти, фирми. За сметка на тези пари, най-потърпевшата институция, за жалост, беше НАП. Това го споделих и с тях - да, те останаха на опашката, но истината беше, че ако не бяхме се разплатили с всички тези хора и институции, Левски нямаше да има лиценз и нямаше да го има. От тук-нататък приоритет номер 1 на Левски е изчистването на задълженията към държавата, това заявих и на ръководството на НАП. Това обяви собственикът на Левски Наско Сираков на пресконференция днес, предаде репортер на БГНЕС.

 

Относно провалената сделка за смяна на собствеността в клуба, Сираков каза: "Нямам нищо повече какво да кажа за провала на тази сделка, от това, което каза г-н Шолак, а и не знам повече. Лошото е за Левски, че не се случи, но това ни накара да се замислим за много неща и да си дадем сметка, че ние трябва да станем значително по-атрактивни като клуб, за да се появят нови хора, които да инвестират в клуба. Моето мнение е, че Левски в следващите 2-3 години трябва да стане значително по-апетитен като клуб за такива хора. Какво беше преди две години и половина? Левски беше на абсолютното дъно, в изключително много по-лошо и тежко състояние от това в момента. Да, сега също е тежко, но няма нищо общо с това, което заварих. Преди година и половина се появиха две светлинки в тунела - първата беше нашият генерален спонсор Палмс Бет и веднага след това Станимир Стоилов. Това даде изключително силен импулс на Левски като клуб, импулс на привържениците, които направиха безпрецедентни неща в историята на клуба, за което ние винаги сме казвали, че им сваляме шапка".

Собственикът на Левски отрече твърденията, че е отхвърлил огромни суми за играчи на "сините". "От спортно-техническа гледна точка - факт, че миналата година по това време ние нямахме интерес към нито един наш играч. Тази година това се промени драстично. Макар че чувам какви ли не лъжи и бомбастични суми, как съм отказал 6 млн. и нагоре за клуба. Това е лъжа, класическа лъжа. Никога такива предложения в клуба за наши играчи на такава сума не са идвали. Но истината е, че цената на нашите футболисти, благодарение най-вече на работата на Станимир Стоилов и екипа му, се повдигна тройно и четворно. Това е най-сериозният капитал на всеки един клуб и най-конвертируемият. Ние сме щастливи, че има интерес към наши футболисти, но още веднъж трябва да заявя категорично - няма да продам нито един футболист, ако не получа оферта каквато аз и Мъри смятаме, че е нормална за него. Всеки един трансфер е бил обсъждан между мен и старши-треньора. Да, решението го взимам аз, но винаги със съгласието на Мъри", обясни той.

За плана за погасяване на задълженията към НАП, Сираков коментира: "Първата стъпка, която направих, беше да отворя тази дарителска сметка. Това беше първата дарителска сметка, която отварям, откакто съм тук. Искам да изкажа огромна благодарност на нашите привърженици, защото до момента за около 10-12 дни са събрани 188 хиляди лева. Всички тези пари, защото чувам и такива подмятания и философствания, че едва ли не се пълнела паницата на Сираков. Всички тези пари, до една стотинка, отиват директно за погасяване на задълженията ни към НАП. Разбира се, че това в никакъв случай няма да е достатъчно, затова като втора стъпка решихме да емитираме десет процента от акциите. Макар че не съм прехвърлил 30 процента на Тити Папазов, както бях обещал, първо се посъветвах с него и поисках разрешение от него да емитираме тези десет процента, получих го веднага".

"Аз се надявам в следващите 1-2-3 години да нямаме абсолютно никакви задължения към държавата. Убеден съм, че ще успеем. Да не изглеждам прекалено вдъхновен, но аз мисля, че можем да ги изчистим и доста по-бързо. Ще предприемем и следващи стъпки, и то скорошни, в рамките на този месец. Всяка една от тези стъпки се прави единствено с насоченост да изчистим задълженията към държавата. Ние трябва задължително да изчистим нашата бизнес репутация, защото тя беше смазвана повече от 12 години. Чувствам невероятна подкрепа от феновете на Левски, за което първо съм им страхотно благодарен и второ, това е още по-задължаващо да работя за излизане от тази ситуация", каза още Сираков.

Относно дълга на клуба към предишния собственик на Левски Васил Божков, Сираков уточни: "Не съм чул г-н Божков да е потърсил един лев от Левски, така че там казусът е изключително заплетен, не е в моите знания и възможности да отговоря на един такъв въпрос. Левски няма да плати от тези задължения нито една стотинка, след като г-н Божков не изисква нито една стотинка".

На въпрос на БГНЕС дали ще говори с известни личности, близко до Левски, да дарят пари за погасяването на дълга към НАП, Сираков каза: "Разбира се, в следващия един месец това ми е задачата". /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP