Синът на ексшефа на УВЕКС-Сандански Т. Гикински-Кирил с 2 акта от една проверка на РИОСВ

09 Април 2023 | 10:01
2 коментара
Общество
Благоевград
Синът на ексшефа на УВЕКС-Сандански Т. Гикински-Кирил с 2 акта от една проверка на РИОСВ

 

За разлика от него месецът бе повече от добър за татко му, който спечели конкурса за един от 5-имата членове на директорския борд на ВиК – Добрич

Синът на бившия шеф на общинското водно дружество УВЕКС в Сандански Тодор Гикински – Кирил, оглави списъка на нарушителите през март с 2 акта, които отнесе при една проверка на РИОСВ – Благоевград. На 30 март фирмата му „Топик 2012“ ЕООД, експлоатираща оранжериен комплекс за производство на домати и краставици в местността Селището на гр. Сандански, е получила акт за установяване на административно нарушение за неспазване изискванията за провеждане на собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове, изпускани в атмосферния въздух от инсталираните в котелно помещение 2 водогрейни котли с монтирани камери на твърдо гориво, и друг акт – за нерегламентирано третиране на неопасни отпадъци, което е нарушение на чл. 134 от Закона за управление на отпадъците.

Т. Гикински

Размерът на глобите ще бъде уточнен при връчването на наказателните постановления, които трябва да бъдат изготвени до 30 април, уточниха от РИОСВ – Благоевград. Тази за замърсяването на въздуха обаче ще е няколко хиляди лв., защото за съхраняване на неопасни отпадъци на неразрешено за това място преди 2 г. Гикински плати глоба от 1400 лв.

Март месец завърши на минус за младия бизнесмен, но за сметка на това 3 дни преди проверката баща му спечели конкурса за един от петимата членове на СД на ВиК – Добрич, където работи от 2019 г. Гикински замина за Добрич 2 г. след като по предложение на бившия кмет на Сандански Кирил Котев общинските съветници го освободиха от длъжността управител на УВЕКС заради заведено срещу него дело за изграден незаконен водопровод в село Кръстилци и довеждане на вода с лоши питейни качества.

И в Добрич името на Гикински бе замесено в скандали. Много скоро след като стана изпълнителен директор и член на борда на директорите на ВиК – Добрич АД той бе отстранен от поста заради безпрецедентната инженерна иновация да забенти река Батовска и с водата от нея да захранва с „питейна“ чешмите на квартал „Добротица“ и 2 високи блока в жк „Дружба“ в Добрич, както и на всички села по пътя Батово-Добрич. Отстраняването бе по искане на Районната прокуратура, но няколко месеца по-късно бе възстановен на работа и оправдан от съда на първа инстанция. Влязло в сила решение обаче още няма.

Миналата година управляваното от санданчанина дружество пък се прочу като единственото от 14-те в Българския ВиК холдингкоето няма да усвои безвъзмездните пари по ОПОС 2014-2020. Вместо да отстрани нередностите по документацията и градът да получи парите, шефът на дружеството дори не отговарял на кореспонденцията, оплакаха се от 2 министерства. Така Гикински изпусна възможност да ремонтира инфраструктурата със 113 млн. лв. и парите бяха прехвърлени за други проекти. Иначе под управлението му жителите на Добрич пият най-скъпата вода в страната – 3,6 лв. на кубик, и успоредно с това областта е с най-големи загуби на вода по мрежата – 85%.

През лятото на миналата година общо събрание на акционерите на ВиК – Добрич освободи Гикински от длъжността изпълнителен директор и го остави заместник-председател на борда на директорите, а от няколко дни тече новият му управленски мандат. Регистрацията на новия борд още не е направена, но най-вероятно ще е за 5 г.

Докато таткото решава проблемите на водното дружество в Добрич, в Сандански синът му развива разнопосочен бизнес. Освен оранжерийно производство миналата година той нае срещу 250 лв. месечно без ДДС за 5 г. общинско помещение от 73 кв.м в партера на Спортната зала.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Nokola публикува:
06 Февруари 2024 | 08:16
Kradci
Andrei публикува:
23 Декември 2023 | 17:33
Smenete go ! A na malkia proverki ne sprees da kradat

Добавете Вашия коментар

TOP