Синоптиците : Гответе се за вятър и дъжд

02 Декември 2023 | 14:00
0 коментара
Любопитно
България
Синоптиците : Гответе се за вятър и дъжд

През следващото денонощие облачността ще е значителна. От северозапад ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат и крайните югоизточни райони, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По-значителни количества ще има на места в Източна България. През нощта в западната половина от Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от северозапад, след обяд в югоизточните райони ще е от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

Привечер и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът в централната и източната част на Дунавската равнина и планинските райони ще преминава в сняг, там ще се образува тънка снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания. От северозапад валежите ще спират. Температурите ще са с малък дневен ход – от 3°-4° в северозападните до около 20° в югоизточните райони, където преди обяд ще продължи да духа силен югозападен вятър.

За София минималната температурата ще е около 5°, максималната - около 7°.

Над Черноморието ще е предимно облачно и след обяд ще завали дъжд, който през нощта срещу понеделник на отделни места ще се примесва със сняг. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, който по Северното Черноморие още преди обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури: 14°-20°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще облачно с валежи предимно от сняг, под 1800 метра от дъжд, но и там до края на деня дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен. С него ще нахлува студен въздух и след обяд дневните температури значително ще се понижат. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 4°.

В понеделник преди обяд все още ще вали в Югоизточна България, предимно дъжд, в Странджа, Сакар и Източна Стара планина - сняг. От северозапад облачността ще продължи да се разкъсва, временно и ще намалее. Вятърът ще отслабне, след обяд в Западна България ще стихне; в Източна България ще се ориентира от североизток. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, максималните – между 0° и 5°, в крайните югозападни райони - до 8°-9°. Във вторник ще е почти без валежи, но в по-голямата част от страната ще има ниска облачност, в низините ще е мъгливо. Минималните температури ще са отрицателни - до минус 4°, минус 5°, дневните ще се повишат с 1-2 градуса. Вятърът ще се смени с изток-югоизточен.

Добавете Вашия коментар

TOP