Синият понеделник: Най-депресиращият ден от годината

15 Януари 2024 | 12:12
0 коментара
Любопитно
Благоевград
Синият понеделник: Най-депресиращият ден от годината
Тъжният понеделник или Blue Monday през 2024 г. се пада днес, на 15 януари. Този ден се счита за най-депресиращия ден в годината, когато няколко фактора като мрачното време, липса на естествена светлина, връщане на работа след зимните празници или натрупани дългове се проявяват в състояние на тъга и меланхолия. 

Това е и "понеделникът на разводите", казват правни експерти, като различни статистики в годините показват, че третият понеделник от януари е най-популярният ден в годината за започване на процедура за развод. А януари е месецът с най-много разводи, два пъти повече, отколкото през втория най-популярен месец – септември. 

Популярният коледно-новогодишен статус от социалните мрежи: "Нека караниците да започнат сега", къде на шега, къде на сериозно, е станал реалност за стотици хиляди двойки по празниците. Скарали са се за пари, прекаляване с алкохола и разпределянето на домакинските задължения. Това да прекараш няколко денонощия плътно до половинката си, не е по вкуса на всеки. 

Други проучвания показват, че повечето хора са недоволни от настоящата си работа, което също допринася за усещането за тъжен и мрачен понеделник. 

Концепцията за "Тъжния понеделник" се появява през 2005 г.

От 2005 г. третият понеделник на януари се нарича "Тъжен понеделник" и се смята за най-тъжният ден в годината, тъй като няколко фактора допринасят за депресивното настроение. Някои статистики разкриват, че в този ден от годината много хора се чувстват по-тъжни или по-малко уверени. 

Фактор, предразполагащ към меланхолия, е мрачното време, особено за живеещите в като нас в северното полукълбо. Към ниските температури се добавя и фактът, че слънцето залязва рано, тъй като е известно, че липсата на естествена светлина може да допринесе за лошото настроение. 

Вторият фактор, взет предвид от психолога, е натрупването на дългове. След харченето през зимните празници много хора трябва да бъдат пестеливи през януари или дори да изплатят натрупаните дългове. 

Друга причина за меланхолия е контрастът между щастливия период в края на декември, ваканционния сезон и подновяването на работата в началото на годината. Освен това третият понеделник на януари е и време, когато тези, които са имали обещания за новата година, могат да открият, че не са ги спазили, което засилва чувството на тъга. 

През януари човешкото тяло е отслабено след консумацията на алкохол и сладкиши през декември, банковите сметки са на прага на разрива заради коледните подаръци и новогодишните партита. Освен това ще отнеме няколко месеца, докато дневната светлина се увеличи значително и нивото на витамин D в тялото ще може да се регенерира чрез естествено излагане на слънчева светлина.

Още една причина за депресия: празниците вече са само далечен спомен. Не на последно място се отчита фактът, че много хора мразят понеделниците. 

След първото проучване, проведено от британския изследовател по тази тема през 2005 г., други анализи затвърдиха хипотезата за "Тъжния понеделник". Едно от тях показа например, че третият понеделник на януари съответства на пика на отсъствието на желание за работа, а друго проучване, както вече споменахме, подчертава рязкото увеличение на броя на молбите за развод, които се подават в съда.

Добавете Вашия коментар

TOP