Оставка на цялото ръководство на БДЖ поиска от новия служебен транспортен министър първият частен синдикат в компанията, информира NOVA.

Сред мотивите за искането им са продължаващото

водене на железницата към ликвидация, нарушения при сключване на договорите за застраховка в железницата, както и ощетяването на БДЖ с милиони левове.

От синдиката уточняват, че сигнали са изпращани и до предишния транспортен министър Ивайло Московски, но той не е взел никакви мерки.

Междувременно гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт настоява за

преразглеждане на обществена поръчка и спиране на продажба на активи на БДЖ.

В писмо до служебния министър се иска да бъдат взети спешни мерки заради тежката ситуация, в която се намират железниците

Една от тях е преразглеждане, преработване или прекратяване заради съмнения за опорочаване на обществената поръчка Извършване на техническа поддръжка за петгодишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, собственост на „БДЖ-Пътнически Превози“ ЕООД“ със срок 7 февруари т.г.

От Гражданска инициатива се обявяват и за спиране на продажбата на всякакви активи на холдинг „БДЖ ЕАД“, „БДЖ Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ Товарни превози“ ЕООД, включително от частни съдебни изпълнители и стартиране на спешни публични преговори с кредиторите на дружествата, както и за пълен анализ на задълженията да предприятията за 2000 – 2016 г.

В писмото си от организацията заявяват готовност да окажат съдействие на новия министър.