Симптомите на COVID-19 могат да се наблюдават шест месеца след заразяване

11 Юли 2021 | 09:54
0 коментара
Любопитно

Дългосрочните симптоми на коронавирусна инфекция, като задух, кашлица, умора, световъртеж и безсъние, могат да продължат до шест месеца след инфекцията. До този извод стигнаха сингапурски учени от Националния център по инфекциозни болести.

Според проучване, публикувано в The Straits Times, "важният момент е, че такива дългосрочни симптоми могат да се появят независимо от тежестта" на заболяването.

Експертите смятат, че протеините, образуващи се в кръвта, са отговорни за това състояние и те също могат да доведат до появата на сърдечно-съдови заболявания.

Според един от авторите на изследването, експерт от националния център Barnaby Young, в допълнение към белите дробове, които коронавирусът засяга на първо място, други органи също са засегнати значително. Според него у някои пациенти "страдат кръвоносните съдове, включително малки, присъстващи във всеки орган, което заплашва да блокира общата система за кръвоснабдяване".

Проучване, проведено през януари 2020 г., показа, че етническите китайци над 65 години са най-малко податливи на посткоиден синдром, но експертите все още не могат да обяснят това. Освен това учените съобщават, че в Сингапур се наблюдават продължителни симптоми при всеки десети.

Добавете Вашия коментар

TOP