Симитли ще отбележи 119-та годишнина от избухването на Илинденско - Преображенското въстание

02 Август 2022 | 10:47
0 коментара
Култура
Симитли ще отбележи 119-та годишнина от избухването на Илинденско - Преображенското въстание

С ритуал по поднасяне на цветя и венци жителите и гостите на Община Симитли ще отбележат 119-та годишнина от избухването на Илинденско - Преображенското въстание.

 

Събитието ще се състои в 10.00 часа пред паметника "Илинден". В него участие ще вземат кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров, кметове на кметства, общински съветници, културни и образователни дейци и граждани. 

 

Илинденско - Преображенското въстание е естествено продължение на опитите за политическо и духовно освобождение и обединение на българския народ, след пагубния за България Берлински договор. 

 

В началото ва януари 1903 г. в Солун е свикан конгрес, който взима решение за обявяване на общо въстание през пролетта на същата година.

 

Макар и да не са съгласни с това решение , Гоце Делчев и неговите най – близки съподвижници се подчиняват. Те полагат усилия само за неговото отлагане през лятото на същата година.

 

Въстанието избухва на 20 юли /илинден/ 1903 г. Най-напред въстанието избухва в Битолски революционен окръг. Само за няколко дни то обхваща всички населени пунктове в планинските месности на Битолска , Леринска, Костурска,Охридска и Кичевска околии.

 

На 6 август въстанието избухва и в Одринско. Въстаниците успяват да освободят много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико /дн.Царево/ и Ахтопол.

 

Разчитайки на собствените си сили, въстаналото население се отбранява в продължение на три месеца срещу многократно превъзхождащия го противник, но не успява да удържи на неговия напор. За размера на въоръжената борба и за жестокостите при потушаване на въстанието свидетелстват данни, според които в Македония и Одринско стават 239 сражения, в които участват 26408 въстаници,4694 души загинали, 205 села опожарени, близо 71000 останали без подслон и 30000 са принудени да напуснат родните си огнища и да търсят спасение в България.

 

Въпреки своя неуспех Илинденско- Преображенското въстание изиграва огромна роля.. То показва на цялата европейска общност, че поробеното население в Македония и Одринско не иска повече да търпи чуждестранното иго и че ще продължи и по-нататък своята борба до извоюването на националната си независимост.

Добавете Вашия коментар

TOP