Симитли празнува със самочуствието на една модерна еврообщина

09 Септември 2019 | 10:02
0 коментара
Култура

Община Симитли празнува на 8-септември и така продължи тържествата по повод 50 години от обявяването на Симитли за град.

Кметското ръководство проведе един интересен бърз онлайн референдум като попита жителите къде да празнуват-на площада или на стадиона. Хората избраха площада, първо защото е обновен  и второ,защото той създава чувството за общност и уют.  

А симитличани видимо има за какво да се гордеят, само за 15 години общината им се превърна в модерна европейска дестинация.

Няма ги разкопаните  и мръсни улици с фъшкиите по тях. Няма ги камарите сметища и боклуци, които заливаха всяко начало и край на селищата. Няма ги олющените фасади. Симитли и селата са чисти, обновени, дворовете красиви. На мястото на една грозна и разпадаща се казарма, изникна истинска промишлена зона. След години на гурбет, хората събраха пари и ги инвестираха в домовете си.

Общината има най-развитата социална мрежа в региона, спорта е издигнат в култ, а културните събития се множат. Симитли притежава и най-красивия и оригнален кукерски фестивал, тук традицията е велика и когато някой види уникалните костюми на бабугерите си дава сметка,че тазикрасива магия пренесена през вековете няма да умре,докато ги има симитлийските кукери.

Може да е малка община, но сърцата на хората се оказаха големи защото за 10 години общината си спечели не случайно името на най-голямата Света гора на Пиринско. Вярващи и духовно заредени жителите и общината заедно издигнаха над 80 параклиси и храмове.

Тук всяко село е уникално, има своя визия и лице, което прави и общината привлеклателна.

И още нещо което го няма никъде другаде,Симитли се управлява вече 16 години от кмет, който хората наричат по малко име-просто Поли. Апостол Апостолов успя за това време да  развие общината и да я извади от недоимъка и мизерията. Тайната му е-уважение  към всеки човек. Затова Поли е обичан. И пред прага на новите местни избори, хората нямат дилема и не размишляват кой ще е кмета.

Ето така Симитли посрещна поредния празник на своя обновен площад. Общинските служители се поклониха на своя паметник, положиха венец на признателност, а после заслужено всички заедно се веселиха.   

Добавете Вашия коментар

TOP