Силвия и Евелина-гордостта на Петрич

25 Декември 2023 | 11:05
0 коментара
Култура
Благоевград
Силвия и Евелина-гордостта на Петрич

Премиерата на книгата "Да покориш себе си" събра петричани в Историческия музей. Пред присъстващите борбената покорителка на върхове Силвия Аздреева чанка разказа за всичко тревожно и любопитно, за силата на мисълта над физическото тяло и огромната роля на психиката при изкачването и слизането от върховете Ама Даблам, Еверест, Лхотце и К2.

"Петричките ми корени със сигурност оказаха също влияние, за да не се откажа в най-тежките моменти. Продължих… и успях“, сподели Силвия Аздреева.
Петричанката е първата българка, покорила най-опасния връх на планетата – К2 (втори по височина), първата българка, изкачила последователно Еверест и Лхотце – само за 27 часа.

На тези върхове Силвия вдигна две знамена – знамето на България и знамето на родния си Петрич. Първата българка, изкачила три осемхилядника, подари развятото там знаме с герба на Петрич на Общината. Това знаме остава в експозицията на Исторически музей – Петрич. Заедно със Силвия пристигна и олимпийската медалистка Евелина Николова. Двете са почетни гражданки на Петрич.

 

Добавете Вашия коментар

TOP