Силвия Аздреева: Не можеш да покориш върха, а да победиш само себе си

27 Декември 2023 | 12:38
0 коментара
Общество
Благоевград
Силвия Аздреева: Не можеш да покориш върха, а да победиш само себе си
Не може да покориш планинския връх, можеш да победиш само себе си. Това каза Силвия Аздреева в празничното издание на "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Тя издаде книга, наречена "Да покориш себе си“, посветена на успехите й като катерач. Аздреева е втората българка, изкачила Еверест (2022), и първата, стъпила на Лхотце (2022) и на К2 (2023).

8516 м е височината на връх Лхотце – гледките са толкова внушителни, колкото и от Еверест, каза Аздреева. За да стигнеш дотам, трябва да бъдеш войник и да бъдеш фокусиран, за да не загинеш. В такива моменти чувстваш единствено умора – не можеш да се зарадваш, защото тепърва ти предстои да слезеш, а знаем, че в този период стават най-много инциденти. "Видях пеперуда на 8000 м – не знам дали не беше халюцинация, защото в Хималаите живеят птици на такава височина – гарвани“, каза още Аздреева.

"Бях много горда от себе си – дойде ми да се разплача и на 50 м под Еверест плаках през цялото време от тези последни 50 м до самия връх. Махнах маската и очилата, за да се снимам, и след минути усетих как сълзите ми замръзваха. Това беше много интересно. Още повече се разчувствах, когато развях там българското знаме“, заяви Аздреева.

"Екстремно се изкачих на един от тези върхове – съветвам хората да не поемат моите рискове – да скоча директно на 7000 м връх. Трябва да бъдете подготвени, за да имате по-стабилна преценка и самоувереност, уменията ти са ключови и разчиташ само на себе си. На К 2 останах сама на 7000 м височина, в най-голямата снежна буря в живота си“, поясни пътешественицата и каза, че повече за това, как е оцеляла там, можете прочетете в книгата й.

"На върха покоряваш себе си- не можеш да покориш него. Себеотдаването,през които преминаваш в месеците тренировки, е най-важното. Тренира се 6 дни в седмицата, по два пъти на ден, докато се подготвяш за изкачване. Тренировките са на скали, вътрешни стени и т.н., отнемат близо 2 месеца. Тялото е подложено на мъчения. Аз гледам на изкачването като на изпитание на духа – искам да видя своите граници, за да израсна, обясни Аздреева.

"Вярата в себе си е основополагаща. Трябва да я има, без да граничи с безразсъдство и упорство до безкрай. Съавтор на книгата "Да покориш себе си“ е спортният журналист Найден Тодоров“, разказа още събеседникът.

Добавете Вашия коментар

TOP