Силата на сълзите: Защо е здравословно да плачем

18 Януари 2024 | 07:58
0 коментара
Любопитно
България
Силата на сълзите: Защо е здравословно да плачем

Много хора, особено мъже, се притесняват от това да изразяват емоциите си чрез плач. Причината за това вероятно е, че в обществото се смята за признак на слабост. Истината е, че в сълзите няма нищо лошо или срамно, а напротив.

Всички сме хора и имаме чувства, които могат да ескалират в даден момент. Точно тогава най-правилното решение е да плачем и да дадем свобода на емоциите.

По начало всяко око съдържа жлеза, която отделя различни видове сълзи с различни цели. Основната им функция е да поддържат повърхността на очите ви чиста, за да можете да виждате ясно. Свръхпроизводството на тези сълзи води до плач, което е естествен и здравословен отговор на емоционални и неемоционални фактори. Силните чувства на радост, гняв, разочарование, тъга и т.н. могат да предизвикат плач.

Понякога прах, мръсотия или пара попаднат в очите и тогава се образува защитен щит върху роговицата, което води до сълзене. Потокът от сълзи помага за изхвърлянето на всички чужди тела от очите.

Източник: iStock/Getty Images

Човешкото око произвежда три вида сълзи:

  • Базални сълзи - поддържат очите влажна и чисти.
  • Рефлексни сълзи - причинени от физически дразнители като прах и силни изпарения.
  • Емоционални сълзи - произвеждат се в отговор на емоционални фактори като щастие, мъка и страх.

Ето защо е полезно да плачем понякога:

  • Намалява стреса

Оказва се, че плачът служи като катарзисно освобождаване на сдържаните емоции, както на щастие, така и на страдание. Хората, които потискат емоциите си като механизъм за оцеляване, са склонни да натрупват стрес в тялото, което може постепенно да отслаби имунната им функция, да доведе до хипертония и да повлияе на психичното им здраве, което ги прави податливи на тревожност и депресия.

Емоционалният плач помага за облекчаване на стреса и напрежението от ума и тялото, осигурявайки успокояващ ефект. По този начин, ако преминавате през много и се чувствате претоварени, плачът може да помогне за облекчаване на емоционалното ви натоварване. Това се случва главно чрез освобождаване на ендорфини и окситоцин.

Ендорфините неутрализират хормона на стреса (кортизол) и повишават настроението, докато окситоцинът помага за успокояване на цялото тяло и насърчава усещането за цялостно благополучие. Това не означава, че всичките ви проблеми и емоционален смут ще изчезнат, но вероятно ще се чувствате по-малко тъжни, ядосани или стресирани, след като поплачете.

Източник: iStock/Getty Images
  • Подпомага здравето

Плачът подобрява кръвообращението, имунната система, храносмилането, усвояването на кислород и дишането. Вероятно след една вечер, прекарана в плач, може да се почувствате по-бодри и енергични на другата сутрин.

  • Сближава ви с любимите хора

Плачът разкрива вашата уязвима страна и ви позволява да се свързвате с другите на дълбоко лично ниво. По този начин това просто действие насърчава развитието на привързаност, съпричастност и връзка със семейството и приятелите. Всичко това има положителен ефект върху психическото и физическото здраве.

  • Намалява риска от инфекция на очите

Емоционалните сълзи съдържат ензим, който помага в борбата с инфекциозните бактерии, които могат да попаднат в очите. В допълнение, плачът отстранява прах или токсини, които могат да се утаят върху роговицата и да причинят дразнене, увреждане, замъглено зрение или инфекция.Vesti.bg/Елизабет Астарджиева

Добавете Вашия коментар

TOP