Сигнали, че бившият кмет на Разлог Кр. Герчев сам си определял ДМС-то, а настоящият В. Гърменов лансирал финансово баджанака, със становище на КПКОНПИ: Няма конфликт на интереси!

07 Юли 2023 | 16:40
7 коментара
Общество
Благоевград
Сигнали, че бившият кмет на Разлог Кр. Герчев сам си определял ДМС-то, а настоящият В. Гърменов лансирал финансово баджанака, със становище на КПКОНПИ: Няма конфликт на интереси!
Бившият кмет на Разлог Красимир Герчв и назначеният след отстраняването му през 2022 г. вр.и.д. кмет Венцислав Гърменов получиха в един и същи ден решения на Антикорупционната комисия, че не са били в конфликт на интереси по сигналите, подадени срещу тях.

Въпреки че мандатът на Герчев бе прекратен точно за конфликт на интереси, свързан с пари, които той получил като управител на проект на саниране на разложко училище, 5 месеца след отстраняването му от поста на 11.03.2022 г. – през август същата година, в КПКОНПИ е получен нов сигнал срещу екскмета, според който той системно е ощетявал общината. Този път това ставало, след като Герчев сключвал договори с лица, които са се облагодетелствали за сметка на общината, и си е определял сам допълнително материално стимулиране, което е една от многото екстри на държавните служители и изборните длъжности, се твърди в сигнала.Като пример е посочен животновъд с инициали П.А.Х., на когото Герчев от 2013 г. с договори и допълнителни споразумения към тях давал общински ливади под наем на много ниски цени, както и спортен клуб в града, който получил от него през 2019 г. 64 улични лампи, за да постави върху пилоните им рекламни материали срещу цена от 2.25 лв. на месец/на пилон.

Въпреки че по договора клубът няма право да преотстъпва уличните стълбове, от дълго време рекламите му са заменени с такива на друга фирма, а Герчев „досега не е потърсил отговорност за това нарушение, от което следва, че сключеният договор, който е крайно неизгоден за Община Разлог, вероятно е изгоден за него“, се казва в сигнала.След обстойна проверка на десетки страници договори, справки, уверения, декларации и финансови документи, в крайна сметка КПКОНПИ е категорична, че няма никакви основания екскметът този път да бъде наказван за конфликт на интереси. Финансовите параметри на договорите с П.Х. и със спортния клуб в решението на КПКОНПИ не са коментирани, защото комисията е търсила само родство между Герчев и двамата общински наематели, а такова не е открито.


Третата част на сигнала – за ДМС-тата, които екскметът сам си начислявал, е потвърден за 3 случая през 2019-2021 г, когато Герчев е получил общо 10 700 лв., но допълнително били стимулирани и другите общински служители, пише в решението си КПКОНПИ.„Съгласно вътрешните правила за заплатите в Община Разлог допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служителите могат да се изплащат 4 пъти годишно, а през месец декември на всяка календарна година, по разпореждане на кмета на общината, към основната заплата се начислява и допълнително възнаграждение, което е формирано от икономията от фонд „Работна заплата” за съответната година. Освен това допълнителните възнаграждения могат да са за нощен или извънреден труд; за работа през официалните празници; за времето на разположение, при заместване на отсъстващ служител, за постигнати резултати или за изпълнение на проекти или програми“, разяснили са обстойно от общината на КПКОНПИ и антикорупционният орган е констатирал, че Герчев е действал без отклонение от правилата.

Сигналът срещу вр.и.д. кмет на Разлог В. Гърменов също е за пари, с които, според автора му, настоящият управник облагодетелствал баджанака си Константин Пандев, който е началник на отдел „Общинска собственост и транспорт“ в Община Разлог. Двамата са съпрузи на две сестри, което ги прави роднини по сватовство от втора степен, но в същото време се намират и в отношение работодател – служител.„Това поставя и въпроса дали Гърменов, в качеството му на вр.и.д. кмет на община Разлог, е подписвал документи за допълнително материално стимулиране на К. Пандев“, насочил е комисията в каква посока да рови авторът на сигнала. Проверката установила, че Пандев е назначен за държавен служител в общината през 2017 г. от бившия кмет Красимир Герчев.

От февруари 2021 г. до август 2022 г. заплатата му е увеличавана 3 пъти – веднъж от Герчев и два пъти от другия заместник-кмет Иван Гюров, но никога от Гърменов.Самият Гърменов от от март 2022 г. до момента всеки месец подписва платежни нареждания за масов превод за изплащане на трудовите възнаграждения на служителите в общината, включително и на Пандев, намерени са 7 заповеди, с които резолирал на баджанака си платен годишен отпуск, заповеди за 2 дни извънреден труд и 44 заповеди за включването му в различни комисии, но без за тях Пандев да получава допълнителни пари. ДМС-то му миналия декември за 50% над заплатата пък е наредено от другия зам. кмет Гергана Колчева-Фарфарова. Въз основа на цялата тази документация КПКОНПИ е излязла с категоричното становище, че баджанакът е третиран като всеки друг държавен служител в община Разлог и по никакъв начин раднинските му отношения с вр.и.д. кмет В. Гърменов не го поставят в привилегировано отношение спрямо колегите му. /Източник -Струма бг

Добавени коментари

Brindo публикува:
08 Юли 2023 | 17:24
Смени плочата, Бриндо, скоро си заминава имението, и Габрово също
дудук фарфаров публикува:
08 Юли 2023 | 13:01
герчев е най-успешния крадец като кмет на Разлог,носи вънджовия крадец под мишница,апа я намажах най-дебелата филия от всичките крадни !
Фифи публикува:
08 Юли 2023 | 09:52
Герчев най успешния кмет за разлог
Жоро публикува:
07 Юли 2023 | 19:35
Гърменов най добрия в крадните
разлоч публикува:
07 Юли 2023 | 17:48
Гърменовия педерас го чекат и за изборите че го вейнат в СГС
Веселин публикува:
07 Юли 2023 | 17:43
Дните на Гърменов като кмет на общината изтичат.
Дуди Фарфаров публикува:
07 Юли 2023 | 17:22
За Гурменов при Ружена Кондева и Миро Каназйрев има ама мъче кат….

Добавете Вашия коментар

TOP