Сигнал до министъра на туризма М. Николова: „Прима Инвест“ не отговаря на изискванията за безопасност в ски зона „Картала“

26 Януари 2021 | 06:24
2 коментара
Общество

Сигнал до министъра на туризма Марияна Николова срещу собственика на ски център „Картала“ – фирма „Прима Инвест“, са депозирали в петък 24-годишният софиянец Георги Захариев, който счупи крак преди седмица в района на ски зоната над Благоевград, и приятелите му, които бяха с него в деня на инцидента, Иван Тотев, Александра Александрова и Маргарита Георгиева.

Четиримата алармират министър М. Николова, че „Прима Инвест“ не изпълнява задълженията си, като не отговаря на изискванията за безопасност. Авторите на сигнала подчертават, че и четиримата активно практикуват зимни спортове и са инструктори с голям опит в страната и чужбина. Огледът на мястото на инцидента и направеният от тях анализ на ситуацията на ски център „Картала” показали редица нередности, като липса на медицински пункт за оказване на долекарска помощ и липса на табели, колчета и светлоотразители по границите на пистите, което при лоша видимост води до сериозен риск от напускане на зоната и може да доведе до тежки инциденти, особено при липса на достатъчно дебела снежна покривка. Подателите на сигнала са забелязали още, че опасните места в ски зона „Картала“ по никакъв начин не са били маркирани и обезопасени и липсват мрежи тип А, В и С . Те обръщат внимание на факта, че на територията на ски центъра няма спасителна служба, договорът с ПСС е прекратен през 2019 г., а липсата на квалифицирана спасителна помощ и план за действие при инциденти поставят в риск всички, които практикуват зимни спортове в района.

Пострадалият Г. Захариев и приятелите му настояват експерти от Министерство на туризма да направят спешно проверка в ски център „Картала“ и да ревизират има ли собственикът план за евакуация с лифтовото съоръжение, трасето под лифта влиза ли в обсега на ски зоната и защо това никъде не е отбелязано. Те питат още с картата за лифта клиентите получават ли и застраховка и коя е компанията, ангажирана с това. Четиримата скиори декларират очакванията си управителят на „Прима Инвест“ Илия Ризов да изплати на пострадалия Георги Захариев разходите по спасителната операция и лечението му, в противен случай ще се заведе дело.

Припомняме, че преди седмица 24-годишният софиянец Г. Захариев счупи крака си при спускане през гората, встрани от пистата, а на сигнал на приятеля му Иван Тотев на тел. 112 на място не бе изпратен екип планински спасители. Пред „Струма“ след инцидента управителят на „Прима Инвест“ ООД Илия Ризов каза, че екипът му е направил и невъзможното, за да помогне на пострадалия.

„В екипа си имаме спасителна група, аз самият съм с  45 г. стаж като спасител“, изрично отбеляза пред „Струма“ преди седмица  Илия Ризов.

Ден по-късно Иван Тотев поиска думата от „Струма“, за да разкаже как му се наложило да направи цялата организация по спасяване на приятеля му и бе категоричен, че нито е виждал, нито се е чувал с Илия Ризов. Заради липсата на шейна, с която за броени минути да се стигне до пострадалия и той и да се транспортира, Иван Тотев обясни, че се наложило чрез приятели да търси помощ от момчетата на машината за обработка на пистата, с която свалили Георги Захариев до началната станция на лифта. Спасители така и не се появили

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавени коментари

Еле кажах публикува:
27 Януари 2021 | 02:12
Абсолютно са прави хората ! Со трици маймуни не се ловат ...и От пръдня - боя не става !!! Това некои “ юначаги измислени”...не можаха да го разберат цял живот !!! А честито на печелившите !!!
1 публикува:
26 Януари 2021 | 07:36
А този, фрираъдъра майка му ли търси да кара в гората, а не по пистата? Тия разни напушени фрираъдъри не искат да спазват правилата, но после пък търсят отговорност?

Добавете Вашия коментар

TOP