Швейцарска компания получи скоростно ок от РИОСВ за монтиране на над 25 000 фотопанела върху 70,6 дка в разложкото с. Баня

15 Март 2024 | 19:26
1 коментара
Бизнес
Благоевград
Швейцарска компания получи скоростно ок от РИОСВ за монтиране на над 25 000 фотопанела върху 70,6 дка в разложкото с. Баня
Ново инвестиционно намерение за хиляди фотоволтаични панели си пробива път през екоинституциите в Пиринско. То е за изграждане нафотоволтаични централи в 2 поземлени имота на разложкото с. Баня, чиято обща площ е 70,6 дка.

Планът е за централа с впечатляващата обща мощност 6 МW. За присъединяването на фотоволтаичните модули ще бъдат изградени трансформаторни постове.

РИОСВ – Благоевград скоростно прецени, че инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда, предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда.

Грубите изчисления показват, че модулите ще са повече от 25 000.

Инвестиционното намерение е на „Соларпарк Баня“ ЕАД. Акционерното дружество е регистрирано в София с предмет на дейност „Придобиване и управление на недвижими имоти и изграждане и управление на фотосоларен парк“.

Председател на Съвета на директорите е Димитър Иванов Петров, когото Търговският регистър свързва със 17 фирми, включително и с русенския военен завод „Дунарит“, където Петров е бил член на Надзорния съвет.

В СД са още Георги Хаджистоянов, Иван Иванов, Валери Таков и столичният проф. д-р Людмила Танкова. Всички те са и в ръководството на Завода за телефонна апаратура в Банско.

Общ е и собственикът на капитала на завода и на „Соларпарк Баня“ ЕАД.

Това е швейцарската фирма „Жубал Инвестмент АГ“. Разложкото село, известно с минералните си води, отдавна е на прицела на инвеститори, желаещи да изкарват пари от слънчевата енергия.

Още преди 4 г. пръв интерес към селото прояви бившият енергиен министър Илко Йоцев, който дълго време атакува ОбС в Разлог с предложение да му дадат 167 дка общинска земя в местността Ибидимици в селото, за да изгради фотоволтаична централа.

2 пъти ОбС обаче отхвърли предложението и Йоцев пропусна възможността да стане пръв собственик на крупен фотоволтаичен парк в спа центъра на община Разлог.\struma.bg

Добавени коментари

Един от селото публикува:
18 Март 2024 | 21:25
Се вече и тва ни турете и че не опрейте...не ти сметището дето мирише, не ти банята, не ти баКтерии, сем се уляхте

Добавете Вашия коментар

TOP