ЩУРМ: COVID прати 200 000 на село

29 Март 2022 | 13:13
0 коментара
Общество
ЩУРМ: COVID прати 200 000 на село

Повече от 200 000 са новите жители в българските села през последните две години, като 52 на сто от хората, преместили се на село, са в трудоспособна възраст. Това стана ясно по време на бизнес дискусия на една от платформите за недвижими имоти, която се проведе вчера в София, съобщиха организаторите на форума.

Само за изминалата 2021 г. общият брой на новорегистрираните жители на село е 108 550 души, а прогнозата за 2022 г. е около 90 000 души да се изместят за постоянно в българските села, посочи председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов.

В селата около Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Ловеч търсенето на къщи надхвърля предлагането над 10 пъти. Търсят се предимно готови за нанасяне къщи, къщи с двор от минимум 1 дка., къщи в нови жилищни комплекси, парцели в регулация и бизнес имоти като складове, цехове, ферми и др.

Huawei Smartphone Film Festival за късометражни филми, заснети с Huawei P50 ProVesti.bg

[Huawei Smartphone Film Festival за късометражни филми, заснети с Huawei P50 Pro]

По време на дискусията Младен Митов, анализатор от голяма фирма за недвижими имоти у нас отбеляза, че през последните две години се наблюдава ръст от 29 на сто на цените на жилищата в София, като през първото тримесечие на 2022 г. покачването е със средно 2,5-3 на сто. Очакванията са за по-голяма сдържаност на пазара на недвижими имоти - наблюдава се намаляване на търсенето на имоти, отлагане на кредити и изчакване.

Очакванията за повишаване на цените на новото строителство са не само заради поскъпването на строителните материали, а и заради оттеглянето на продавачите на жилища старо строителство, смята Теодора Димитрова от друг голяма агенция за имоти.

Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, посочи, че въпреки сериозното повишение на цените на строителни материали нито една компания от Асоциацията не е предприела индексиране на договорите с купувачите "на зелено". Той отбеляза, че асоциацията изчаква решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за единна политика на строителния бранш и предлага мерките да не бъдат само в тежест на купувачите, а да бъдат разумно споделени с инвеститори и строители.

Район "Витоша" в София е с най-много издадени разрешителни за строителство в столицата през миналата година, отчете кметът на района Теодор Петков.

Добавете Вашия коментар

TOP