Ще стъпи ли Мария Габриел в обувките на Станишев, за да стане премиер?

22 Март 2024 | 12:27
0 коментара
Политика
Благоевград
Ще стъпи ли Мария Габриел в обувките на Станишев, за да стане премиер?

"Чух, че има идея в парламента да се вкара за гласуване само Мария Габриел. Това би било груба грешка, защото ще изнасили Конституцията.
Няма избран премиер, докато няма избран нов Министерски съвет.
Надявам се ГЕРБ да се откаже от тази авантюра и да се върнем на масата на преговорите“.

 

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по повод намерението на ГЕРБ като изход от кризата да вкарат за гласуване избора на Мария Габриел за премиер, а по-късно да бъдат предложени на депутатите и състава и структурата на правителсвото й. 

 

В новата българска история има подобен случай - драматичният избор на Станишев и неговото правителство преди 19 години, което се случи от едва с третия опит - с мандата на ДПС.

 

Сергей Станишев беше избран за министър - председател на 28 юли 2005 година. В продължение на 20 дни беше министър-председател без кабинет. Парламентът отказа да гласува състава и той беше променен от Тройната коалиция. Кабинетът му беше гласуван на 16 август 2005 година. 

 

Как се случи това

 

Непосредствено след изборите през лятото на 2005 година започват консултации между парламентарно представените партии за образуване на правителство.

Президентът Георги Първанов дава първия мандат за образуване на кабинет на БСП. Двуседмичните преговори между първата парламентарна сила, НДСВ и ДПС за коалиционно правителство обаче завършват без успех. Основните причини за това са противоречията между двете най-големи политически формации по отношение на бъдещия контрол на финансовите институции, разпределението на министерските кресла и искания за преразглеждане на някои договори от приватизационните сделки за периода 2001 – 2005 г.

 

Отказът на НДСВ да участва в правителството води до образуване на проектокабинет от представители на БСП и ДПС. За бъдещ министър-председател е издигната кандидатурата на председателя на БСП Сергей Станишев.

На 28 юли  Сергей Станишев е избран за български министър-председател с един глас, положи клетва, но не успя веднага да оглави кабинет, защото Народното събрание отхвърли и структурата, и състава на предложеното от него правителство. 

 

Този инфарктен ден - 28 юли - имаше много проекции, които е добре да си ги припомним с оглед на днешната ситуация. Денят продължи до среднощ, когато резултатът от второто тайно гласуване беше обявен в 1,40 ч. 


1. За структура на Министерски съвет:

- Гласували 239 депутати. 119 гласа "за". 119 гласа "против". В една бюлетина не е изразено волеизявление.

2. За състав на Министерския съвет:

- Гласували 239 депутати. 117 гласа "за". 118 гласа "против". В четири бюлетини не е изразено волеизявление.

Решението на Народното събрание бе, че не приема нито структурата, нито състава на Министерския съвет, предложен от Сергей Станишев, и той трябва да върне мандата.

Веднага, след като прочете протокола с резултатите и решението, председателят на комисията по избора Димитър Абаджиев, депутат от ДСБ, поиска 15 минути почивка и председателят на Народното събрание по правилник беше длъжен веднага да я даде.

От името на Коалиция за България думата искаше депутатът Михаил Миков, вероятно за да поиска ново гласуване по процедурни причини.

Миков се втурна към микрофоните, но група едри мъже - депутати от различни групи, главно от "Атака", обградиха трибуната и не му позволиха да я доближи.

Обърканият Пирински обяви почивката.

След почивката депутатите от дясната страна изобщо не влязоха в залата, кворум нямаше. Пред полупразната зала Миков поиска прегласуване и Пирински в очевидно нарушение на правилника обяви, че ново гласуване ще има след броени часове - на 28 юли, от 10 ч.

Това негово действие беше обявено в кулоарите от депутати за "гаменско"и "нарушение на Конституцията" и ще бъде атакувано от петте парламентарни групи, които в продължение на над 16 часа действаха изненадващо единно и координирано, за да провалят мандата на Станишев и Доган.

След почивката председателят на БСП спечели със 120 на 119 първия вот благодарение на три гласа извън Коалиция за България и ДПС. Вероятно му помогнаха депутати от коалиция "Атака", но може би и от някоя друга група.

Лидерът на "Атака" веднага заяви, че ще бъдат изключени от групата двамата или тримата депутати, които не са се подчинили на решението за общи действия.

При общо 116 гласа на Коалиция за България и ДПС Станишев беше избран със 120 гласа "за" и 119 гласа "против".

117-ият глас беше на депутата Петър Манолов, който няколко дни след откриването на Народното събрание напусна "Атака", защото харесвал политиката на БСП.

При втория вот обаче Станишев не успя.

За да има правителство и премиер, необходимо е да бъдат печеливши и трите резултата - за премиер, за структура и за състав.

Гласуваха всичките 239 народни представители, които прекараха над 17 часа в парламента. Само главният секретар на БЗНС-Народен съюз Анастасия Димитрова-Мозер отсъстваше, защото спешно бе заминала за САЩ заради операция на съпруга си.

Скандалният казус и двучасовото объркване бяха предизвикани от съпартиеца на Станишев, юристът и дългогодишен зам.-председател на парламента Любен Корнезов, който покани избрания премиер да се закълне пред Народното събрание преди втория тур на тайния вот.

Станишев подписа клетвения лист и към 20,30 ч. започна гласуването, при което депутатите трябваше да одобрят или да отхвърлят предложените от министър-председателя структура и състав на правителството.

Но гласуването беше прекъснато половин час по-късно, защото най-авторитетни български юристи - в парламента и извън него - влязоха в остър спор. Повечето заявиха, че след като се е заклел като премиер, Станишев няма право да гласува за собственото си предложение, защото след като е положил клетва като министър-председател, той вече не е народен представител.

Станишев няма право да участва в гласуването за състава и структурата на Министерски съвет, каза тогава бившият конституционен съдия Георги Марков.

"Конституцията е много ясна, Министерският съвет полага клетва пред Народното събрание. Не знам кой набута Станишев да положи клетва предварително, но това е факт. Той вече няма право да участва в гласуването - каза Марков и допълни: - Нали цяла България го видя как полага клетва като министър-председател. Там бяха президентът, дипломатическият корпус."

"От момента на полагането на клетвата като премиер Сергей Станишев вече не е народен представител. Той категорично няма право да гласува", обясни казуса известният юрист и бивш депутат проф. Александър Джеров .

В същия дух се изказаха бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, президентът (1996-2001) Петър Стоянов, министърът на вътрешните работи в оставка проф. Георги Петканов, Екатерина Михайлова и всички други юристи извън БСП, които сега са депутати.

Специалистът по конституционно право и депутатът от Коалиция за България Георги Близнашки и колегите му от БСП обаче твърдяха, че Станишев може да участва в избора за състава и структурата на кабинета, "защото фактически състав на правителството ще има, когато се избере кабинетът и сам по себе си премиерът е председател на Министерски съвет".

Въпреки твърдението си, Близнашки нарече ситуацията "двусмислена".

Проблемът на БСП и ДПС беше, че ако Станишев не гласува, би изчезнала преднината му от един глас - неговия, - благодарение на който той всъщност стана министър-председател.

За да се включи в разрешаването на сложния казус, в парламента спешно пристигна и целият юридически екип на президента Първанов.

След едночасово заседание в 22,15 ч. комисията за организиране на тайния вот за правителство и Председателският съвет на Народното събрание решиха да бъде дадено право на Станишев "да гласува, ако поиска".

Станишев гласува веднага след като беше подновена процедурата по вота.

Ясно беше, че ако бъде избрано правителство с един решаващ глас, това гласуване ще бъде пратено в Конституционния съд.

Междувременно в кулорите стана известно, че при първия кръг на гласуването - за председател на Министерския съвет - трима депутати от коалиция "Атака" единствени от своята група не са показали бюлетините, с които гласуваха. Това даде основание да се предполага, че те са осигурили на председателя на БСП недостигащите му гласове.

Тримата от "Атака" заявили пред парламентарни репортери, че няма да подкрепят предложения от него състав на правителството заради многото етнически турци в него.

След тези изявления те бяха изолирани в продължение на три часа в кабинета на зам.-председателя на парламента Петър Берон, за да не контактуват с репортери.

Тримата от "Атака", които предизвикаха подозрения с вота си, са запасни офицери: Йордан Величков - дългогодишен шеф на консулския отдел на Външно министерство по времето на режима на Живков, Христо Величков - шеф на националната полиция в началото на 90-те, Станчо Тодоров - бивш командир от противовъздушната отбрана (ПВО).

При второто гласуване двама от тези трима депутати пак не показаха бюлетините си, а Йордан Величков показал, че е гласувал "за" структурата и "против" състава на кабинета.

Късно вечерта пред журналистите в кулоарите депутатът от "Атака" Павел Чернев, разказа, че към 16 ч. получил SMS със следното съдържание: "Става ли да оглавиш правната комисия, ако подкрепиш правителството?"

Чернев, който е адвокат на Сидеров и "Атака", съобщи номера, от който е получил съобщението. Никой не вдига телефона с този номер...

 

След провала на първия мандат последваха сложни юридически ходове и връчен втори мандат от президента на НДСВ. Опитите за образуване на коалиционен кабинет както с БСП, така и с десните партии, обаче отново завършват без успех.

 

В средата на месец август 2005 г. президентът връчва трети мандат. Избраната от него политическа сила е ДПС. Коалиционният проектокабинет, в който влизат представители на БСП, НДСВ и ДПС, бе одобрен от Народното събрание. За министър-председател е избран Сергей Станишев. Трите политически сили получават по един заместник министър-председател. БСП има осем министерства, НДСВ – пет, а ДПС – три.

 

Така чак на 52-ия ден от парламентарните избори и след провалени два мандата в рамките на 40-то Народно събрание, малко след 19 ч. във вторник председателят на парламента Георги Пирински честити на депутатите, че България вече има правителство и ги покани на чаша шампанско.

Политическата прослойка изпълни дълга си, коментира лидерът на ДПС Ахмед Доган, с чийто мандат бе съставено правителството.

 

Със 168 гласа “за” срещу 67 “против”, Станишев за втори път в рамките на месец бе избран за министър председател. Този път обаче нямаше проблеми и с избора на структура и състав на кабинета, заради което се провали първия опит на БСП и ДПС в края на юли да формират правителство на малцинството, подкрепено от “национално отговорни” депутати.

При избора на Станишев, от всички 169 депутати на сформираната ден преди гласуването управленска коалиция липсваше един глас от НДСВ. Лидерът на социалистите не бе подкрепен за премиер от бившия вече външен министър Соломон Паси, който изобщо не гласува.

 

Структурата и съставът на правителството бяха подкрепени от всички 169 народни представители на мнозинството.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP