Ще се яви ли главният прокурор Иван Гешев в комисията на НС за полицейското насилие

18 Август 2021 | 13:07
0 коментара
Общество

лавният прокурор Иван Гешев няма да се яви днес на изслушване във временната парламентарна комисия за разследване на полицейско насилие срещу протестиращи граждани и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани и опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията, се посочва в съобщение на прокуратурата изпратено до медиите, предаде БТА.

Гешев беше призован "да присъства и да вземе участие"

в заседанието в комисията от нейния председател Николай Хаджигенов, след решение на комисията. От главния прокурор беше поискано и да предостави на комисията "всички данни за образувани досъдебни производства срещу протестиращи граждани", материали от конкретни досъдебни производства, наблюдавани от Специализираната прокуратура, включително събрани чрез специални разузнавателни средства и класифицирани по съответния ред.

"Явяването на главния прокурор във Временната комисия с така очертания предмет би представлявало нарушение на Конституцията на Република България", посочват от прокуратурата.

В съобщението се казва още, че според решение на Конституционния съд от 6 юни 2017 г.

"Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство".

В прокуратурата не се води статистика по посочения в писмото на народния представител Николай Хаджигенов признак "досъдебни производства срещу протестиращи граждани" и не би могло да се предостави такава информация. Събирането и обобщаването на информация по подобни признаци би представлявало нарушение на конституционно признатите права на българските граждани, заявяват от прокуратурата.

Също така отбелязват, че разгласяването на материали от разследването

e забранено и попада под наказателна отговорност, а даването на информация по конкретното дело е от компетентността единствено на наблюдаващия прокурор. Като допълват, че според Конституционния съд е недопустим парламентарен контрол върху дейността на отделните магистрати и по отделни дела.

"Прокуратурата на Република България винаги е изпълнявала и ще изпълнява задълженията, възложени от Конституцията и законите на страната. Главният прокурор потвърждава готовността си за сътрудничество с Народното събрание като върховен орган на държавната власт, който изразява волята на народа и неговия суверенитет, воден от разбирането, че разделението на властите не е пречка за взаимодействие и
съгласувано функциониране в рамките на конституционно установения баланс", се уточнява от прокуратурата.

С пълния текст на съобщението на прокуратурата може да се запознаете ТУКИзточник: БТА,Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

Добавете Вашия коментар

TOP