Ще се изненадате кои тоалетни са най-мръсни

09 Май 2024 | 07:31
0 коментара
Любопитно
България
Ще се изненадате кои тоалетни са най-мръсни

Болничните тоалетни са едни от най-замърсените места в цялата сграда, като в тоалетните, които не са обособени специално за мъже или жени, могат да се открият супербактерии. 

Според ново проучване, представено на световния конгрес ESCMID в Барселона между 27 и 30 април, по повърхностите на тоалетните в британските болници, включително по пода, тавана и дръжките на вратите, са открити вредни бактерии и гъбички, както и микроби, устойчиви на много лекарства. 

Забележително е, че проучването установява, че тоалетните за пациенти са по-замърсени от тоалетните за персонала, като и сред двете тоалетни най-чисти са женските тоалетни, докато най-замърсени са унисекс тоалетните и тоалетните за хора с увреждания. 

Изследователите са взели проби от микроби от тоалетни в три общи болници в Ланаркшир, Великобритания. 

Те са взели проби от различни повърхности в шест вида тоалетни (мъжки и женски за персонала и пациентите, както и за инвалиди и унисекс) около четири часа след почистването им. Повърхностите включвали умивалника, парапета, дръжката на вратата, крана, пода, рафтовете, горната част на вратите и вентилационните отвори. 

Те установили, че няколко повърхности са били дом на опасни бактерии, включително ешерихия коли (E. Coli) и стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus), както и на няколко вида, свързани с инфекции на кръвта, заболявания на гръдния кош и пневмония, както и инфекции на пикочните пътища. 

Установено е, че много от тези супербактерии са резистентни към лекарства. Именно те са концентрирани в тоалетните на пациентите. Супербактериите са щамове на бактерии, вируси, гъбички и паразити, които са развили резистентност към лекарствата. Тази резистентност прави инфекциите, причинени от супербактерии, трудни за лечение и може да доведе до по-дълги заболявания и повече хоспитализации. Примери за добре познати супербактерии са метицилин-резистентният стафилокок и стафилококус ауреус (MRSA). 

"Всеки тип тоалетна в трите болници се почиства по един и същи начин (вид и честота) всеки ден, но предвид нашите констатации смятаме, че тоалетните за пациенти трябва да се почистват по-често", казва в изявление изследователката на проучването Стефани Дансър, консултант микробиолог в NHS Lanarkshire. 

По отношение на цялостното замърсяване, унисекс тоалетните са имали най-високи нива на микроби по повърхностите си. Това може да се дължи на факта, че те просто се използват повече, или на това, че са използвани от повече мъже, тъй като тоалетните само за жени са били по-чисти.  

"Преминаването към преобразуване на традиционните мъжки и женски тоалетни в еднополови в някои болници поражда опасения, че хората могат да бъдат изложени на по-висок риск от замърсяване. Например проучванията за хигиената на ръцете показват, че жените по-често почистват ръцете си след ползване на тоалетната, отколкото мъжете, затова решихме да проучим кои микроби се намират върху различни повърхности в тоалетните", казва Дансър. 

"Нашите резултати изглежда потвърждават това, което обикновено се смята в обществото: жените са по-хигиенични, защото възприемането на мръсотията и отвращението им подтиква към действие, докато мъжете или не забелязват мръсната среда, или не им пука. От това следва, че жените са по-склонни да оставят банята "чиста", докато мъжете предполагат, че някой ще почисти след тях", казва тя. 

"Трябва да се запазят еднополовите тоалетни и тоалетните за хора с увреждания, като допълнителните съоръжения се обозначат като унисекс и са достъпни за всички. Но въз основа на констатациите от това проучване не смятам, че трябва да се откажем от еднополовите тоалетни в полза на унисекс тоалетните, тъй като тези тоалетни са имали най-висока микробна тежест като цяло", посочва Дансър. 

Изследователите установили също така, че подовете и повърхностите, като например вратите и вентилационните отвори, са имали по-леки нива на определени бактерии, отколкото повърхностите, които хората често докосват с ръце. 

"Смятаме, че единственото логично обяснение за това е, че почистването на тоалетната чиния разпръсква всичко, което е в тоалетната чиния, след което малки водни частици, носещи тези организми, се издигат към тавана и замърсяват високите места", казва Дансер. 

Това вероятно се дължи и на факта, че местата, които се докосват с ръце, се почистват по-обстойно от останалите, предполагат изследователите. 

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

"За разлика от местата, които се докосват с ръце, подовете са основен резервоар на мръсотия. Всичко, което се намира във въздуха, в крайна сметка се оказва на пода, заедно с всичко, което се внася с обувките на хората или се отделя от кожата и дрехите, когато те използват тоалетната", казва Дансър. 

Женските тоалетни за персонала и за пациентите са с по-ниски нива на микроби от мъжките, като дръжките на вратите на мъжките тоалетни за персонала са с осем пъти по-малко микроби от тези на женските тоалетни. Това може да се дължи на по-честото миене на ръцете при женския персонал. 

"Няма съмнение, че всеки би могъл да получи повече знания за хигиената на ръцете. Колкото повече разбираме как да предпазим себе си и другите от микроби, толкова по-добре", казва Дансър.  

Изследователите съветват да се слагат капаците на тоалетните преди пускане на водата, да се мият добре ръцете и да се отварят прозорците, ако е възможно, 

"Спуснете капака, преди да пуснете водата, а след това измийте добре ръцете си и ги подсушете с чиста кърпа. Ако можете, отворете прозореца в банята, преди да използвате тоалетната", казва Дансър.  

Учените се надяват да направят допълнителни изследвания на баните в други болници с различни графици за почистване, както и на въздействието на прозорците върху микробиотата в банята.  

"Нито една от тоалетните, от които бяха взети проби в проучването, нямаше прозорец. Би ми било много интересно да повторя изследването в тоалетни с отворени прозорци, осигуряващи обилен приток на свеж въздух", казва Дансър. 

 

Източник: Newsweek 

Добавете Вашия коментар

TOP