Омбудсманът Мая Манолова предлага физическите лица да обявяват фалит, ако не могат да изплатят задълженията си, информира NOVA. По думите ѝ в момента просрочените заеми у нас са на стойност 4,7 млрд. евро.

Проучване, направено от началото на годината досега, по поръчка на Българския институт за правни инициативи показва, че

300 хил. българи не могат да плащат вноските си по кредити за повече от 6 месеца. За почти половината от тях причината е, че са останали без работа.

Голяма част от тези хора са изтеглили кредит за ремонт на жилище, покупка на битова техника, кола, апартамент и дори за ежедневни нужди, като храна и лекарства.

Вариантите са три. Ако длъжникът има достатъчно средства да си плаща, да му бъде изготвен погасителен план за минимум 50 % от задълженията за срок от 3 до 5 години.

Ако няма пари – да може да погаси борча си чрез имущество пак за същия период. А в случай, че няма и имущество – да обяви несъстоятелност, но да не може да тегли кредити и да бъде следен за 10 години от кредиторите, с цел да си плати при нови доходи.

„Аз смятам, че гражданите трябва да запазят несеквестируемостта на единственото си жилище.

Ако единственото жилище е луксозен имот и не отговаря на потребностите на семейството, тогава биха могли да бъдат предприети действие с продажба на идеални части, или да се замени с друго жилище, отговарящо на нуждите”, заяви Мая Манолова.

Според ЧСИ трябва да има промени, но да се намери добър баланс между кредитори и длъжници. „Трябва да се създадат механизми, но не всеки, който подаде молба, да бъде обявен във фалит. Знаем, че сме държавата на Андрешко”, коментира Стоян Якимов, зам.-председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.