Ще избират омбудсман с тайно гласуване и при 6 месеца уседналост

23 Февруари 2024 | 13:51
0 коментара
Политика
Благоевград
Ще избират омбудсман с тайно гласуване и при 6 месеца уседналост

56 точки разгледа днес Общинският съвет в Благоевград. Една от точките, която предизвика най-много коментари, беше свързана с правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Благоевград. Ваня Кромбоа от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ предложи в правилника да бъде заложено явно гласуване за обществен посредник, но това не се прие от местните  парламентаристи.

Според Албина Анева омбудсманът трябва да има уседналост 6 месеца преди датата на избирането му, Димитър Урдев пък попита защо в структурата на общината не е заложена такава щатна бройка.

Председателят на Общинския съвет  Радослав Тасков отговори, че в закона е записано като задължително условие, че не трябва да е чат от общинска администрация.

Съветниците създадоха временна комисия с председател Василиса Павлова и започва процедура по избор на обществен посредник на територията на Община Благоевград.

В началото на заседанието кметът на община Благоевград представи пред съветниците програмата за управление за срока на мандата.

Визията на градоначалника е, че Благоевград се нуждае от нов Общ устройствен план, който ще позволи едно устойчиво и логично разрастване на града. В програмата се посочва, че промяната на парче вече е в миналото.

Другото, което трябва да се случи в този мандат, е нова система за управление на отпадъците, включително и въвеждане в експлоатация на анаеробната инсталация и една програма за разделно събиране на отпадъците.

Като основни цели в програмата са заложени още: благоустрояване и създаване на сигурна здравословна градска среда, подобряване на социалната, образователната, здравната и спортна инфраструктура. Повишаване административния капацитет на работещите в общинската администрация, подобряване качеството и бързината в административното обслужване на гражданите.

Съветниците гласуваха ОФК „Пирин“ да номинира Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз. 33-ма гласуваха „за“, трима бяха против и един се въздържа.\bnr

Добавете Вашия коментар

TOP