Ще има ли референдум и какво ще стане със заема за над 17 млн. лв.?

10 Януари 2023 | 22:12
4 коментара
Общество
Ще има ли референдум и какво ще стане със заема за над 17 млн. лв.?
Pirinsko.com публикува без редакторска намеса статия споделена във фейсбук групата "ЗаБлагоевград":
 
Ще има ли референдум и какво ще стане със заема за над 17 млн. лв.?
Днес получихме резултатите от проверката на ГРАО. Валидните подписи са 8 569. За жалост, не достигат едва 776 подписа за да има задължителен референдум. Необходимият брой подписи са 9 365.
Огромни благодарности и поклон към всички активни граждани и доброволци, които се включиха и показаха, че Благоевград е жив!
Въпреки, че не са достатъчни за свикването на референдума,
8 569 подписа са повече от ясна и категорична позиция, че гражданите на Благоевград не желаят важните за града решения да се взимат тихомълком и без прозрачен диалог с тях.
8 569 подписа са повече от всичките преференции взети заедно, с които са избрани онези общински съветници, които гласуваха "за" заема.
8 569 подписа са повече и от гласовете, които кметът Илко Стоянов получи на първи тур на изборите през 2021 г.
Според ГРАО над 2 550 подписа са невалидни заради непълни имена или ЕГН. В тази връзка обмисляме оспорване на проверката в съда. Това може да се окаже добър повод чрез съда най-накрая да се проверят избирателните списъци и те да се актуализират според реалните данни.
Междувременно, както обещахме продължаваме да се борим с всички демократични средства срещу незаконното решение на ОбС. Както областния управител, така и наши активисти обжалват решението на ОбС, като първото заседание по делото е насрочено за 20.01.2023 г.
На пресконференция днес кметът си позволи обиди спрямо гражданите от инициативния комитет. Заплаши ни с прокуратура и КЗЛД. Опитите да бъдем сплашвани са поредната демонстрация на позицията на сила и пример за едно тъжно самозабравяне. Жалко е, че кметът упорито отказва да се вслуша в гласа на гражданите. По този начин той не само, че не приветства гражданското участие в местната власт, а дори съвсем категорично заявява, че е твърдо против него.
Очаквайте нашата пресконференция с подробен коментар в понеделник в пресцентъра на БТА - Благоевград. Повече детайли ще публикуваме тук до края на седмицата.
Още веднъж огромни благодарности на всички, които подкрепиха подписката и се борят за това градът ни да се управлява по прозрачен начин!

По рано днес кметът на Благоевград Илко Стоянов и председателят на ОбС Радослав Тасков обявиха данните от подписката за референдум относно заема от 17 милиона за парк "Бачиново".

"Това е една шарлатания, пискана от групичка шарлатани", каза градоначалникът. От ГРАО са установили около 3500 фиктивни подписа на благоевградчани от събраните 12 000 по време на инициираната кампания в Благоевград. Референдум няма да има, тъй като подписката е неуспешна.

"Има група, за да се пречи на Общината. Сега реализират такива проекти в много големи градове. Тези шарлатани намериха подкрепа в лицето а бившия областен управител, сега заместник-министър", коментира Стоянов по адрес на Николай Шушков и подчерта, че ще сезира прокуратурата.

Инициативният комитет трябва да отговаря защо са събирали подписи в нарушение на Закона за личните данни. Стоянов подчерта, че са се подписвали и непълнолетни. Кметът подчерта, че от инициативата са се възползвали с политическо говорене кандидат-депутатите от миналия вот Методи Байкушев, Мартин Томов и Росица Димитрова от ГЕРБ.

По-рано днес Радослав Тасков показа данните от проверката. В подписката има 1413 със сгрешени единни граждански номера. Подписали са се 382-ма, които нямат постоянен адрес в Благоевград. 12 не са навършили пълнолетие. Има и 32 чужденци, а и петима, които са с правни ограничения. 1440 благоевградчани са със сгрешени или непълни имена.

Добавени коментари

161 публикува:
11 Януари 2023 | 08:48
ДПС са в нашия град благодарение на айдарово и церово дето взеха пари да гласуват...
иво публикува:
11 Януари 2023 | 07:35
дпс и жъчките подкрепят илко стоянов за кмет на джумаята. илко допусна на чалмите да ни превземат наще деца работат в чужбина а на дпс в общината е нема да стане илко си заминават и те с него. а жъчките ще командват от бело поле е да ам не.
кирчо публикува:
11 Януари 2023 | 06:21
тоя кмет явно не разбира че няма да го бъде и не се справя дори си противорече в много моменти и става за смех и подигравка. и няма да бъде повече кмет на благоевград
Оставка публикува:
10 Януари 2023 | 22:45
Оставка кмете!

Добавете Вашия коментар

TOP