Шопинг туристи: Българи ударно пазаруват в Одрин, зарзават и анцузи - най-търсените стоки

24 Октомври 2021 | 12:12
0 коментара
Бизнес
Шопинг туристи: Българи ударно пазаруват в Одрин, зарзават и анцузи - най-търсените стоки

Историческият срив на турската лира след решението за сваляне на лихвения процент на Централната турска банка доведе до изключително изгоден курс от 1лв=5.74тл. 

Българите този уикенд повече от всякога се стекоха към пазарите в Одрин. Евтината лира отприщи небивал интерес от страна на наши и балкански шопинг туристи. Това доведе и до километрични опашки на българо-турската граница. 

Търговците са много доволни, защото българските граждани, дошли на пазара, пазаруват много повече от местните хора. Българите дори пазарували повече и от гърците. Медиите посочват, че пазарските чанти на нашенците са препълнени с всякакви продукти - от дрехи до козметика, от почистващи продукти до храни.

Джейлан Сулко, обяснявайки, че е дошла в Одрин от Гърция, за да пазарува, каза, че вече е успяла да напазарува и всичко е на много изгодни цени.

Роза Михайлова от България каза, че е дошла в Одрин да пазарува и е доволна.

Турските медии съобщиха, че в Одрин са дошли и много истанбулски търговци, които идват да продават стоките си на български граждани, защото местните граждани нямат вече достатъчно покупателна възможност. 

Търговци отбелязаха, че би било безсмислено да идват в Одрин, ако няма български граждани, ето защо се молят да не бъде затворена повторно границата, както това се случи в предишните пикове на Covid-19 пандемията. 

Стигна се до гам, че българите масово пътуват и купуват оттам дори и зарзават за зимнина.
Анцузите са друга най-търсена стока от нашенците в момента, споделя търговеца Юджел Калън. Зимните дрехи са също  хит сред пазаруващите. 

„Миналата седмица хората бяха по-малко, но сега оживлението е видимо. За идващите от България стойността на лева тук се оказва по-висока. Тук купуват стока за 30-40 лири, която в България е многократно по-скъпа“, отбелязва Калън./марица бг/

Добавете Вашия коментар

TOP