Шоково поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност"

19 Май 2023 | 10:01
0 коментара
Бизнес
България
Шоково поскъпване на застраховката Гражданска отговорност

Застрахователни компании завишиха драстично "Гражданска отговорност". Собствениците на автомобили, които сега подновяват полиците, са шокирани от увечилението, което е 60-70 процента.

Шофьор, който няма провинения на пътя, трябва да плати сега 275 лева при положение, че при същия застраховател изтичащата му полица е за 190 лева. Проверка с електронните калкулатори на брокерите показва, че подобна цена предлагат и останалите застрахователи - най-ниската оферта е за 272 лв., но повечето са около 300 лв., а най-високата оферта е 320 лева.

Повишение на цената на "Гражданска отговорност" бе очаквано, след като в последните две години на ковид-пандемията, компаниите масово свалиха цените. Толкова драстичен скок само за месец обаче е стряскащ. Той трудно може да се оправдае с инфлацията, защото през 2022 г., когато тя растеше и стигна рекордните 18%, цените на ГО останаха без промяна. Въпросните застрахователи вече предлагат ГО за 280-300 лева.

В същото време от Асоциацията на българските застрахователи уверяват, че цените на ГО ще нарастват плавно тази година, догонвайки нивата отреди ковид-пандемията. "Има изострена конкуренция на пазара, която дори беше довела в някаква степен до не съвсем логично понижение на цените. Постепенно тенденцията се обърна, защото обезщетенията оказват въздействие и след като те се повишават, няма как трайно цените да се движат в посока намаляване или пък да стоят ниски", коментира пред БТА тези дни доскорошният председател на АБЗ Константин Велев. Той посочва, че заради инфлацията сумите по застрахователните обезщетения нарастват, защото поскъпват автомобилите, резервните части, труда в автосервизите и това няма как да не се отрази и на цената на "Гражданска отговорност" и "Каско".

Добавете Вашия коментар

TOP