Шокиращо откритие: Мръсният въздух уврежда мозъка!

06 Септември 2016 | 11:39
0 коментара
Любопитно
Шокиращо откритие: Мръсният въздух уврежда мозъка!

Малки частички замърсяване са били открити в проби от мозъчна тъкан, сочи проучване, цитирано от Би Би Си. Изследователите описват откритието като ужасно шокиращо, защото то води да редица въпроси за рисковете за здравето вледствие на замърсяването на въздуха.Досега много проучвания се концентрираха върху въздействието на мръсния въздух върху белите дробове и сърцето. Последното изследване обаче е първото доказателство, че миниатюрни частици магнетит могат да проникнат в мозъка, съобщи БНР. 

Можем да различим, че в мозъка има милиони от тези магнитни частици замърсяване. В един грам мозъчна тъкан има милиони такива частици, а това са и един милион възможности те да нанесат щети на клетките в мозъка, обясни професор Барбара Меър от университета в Ланкастър.

Частиците с железен оксид могат да бъдат токсични и да допринасят за заболявания на болестта на Алцхаймер, но за това тепърва предстои да бъдат събирани доказателства, уточняват експертите. 

По-рано тази година Световната здравна организация предупреди, че замърсяването на въздуха води до преждевременната смърт на три милиона души всяка година.

Добавете Вашия коментар

TOP