Шок! Отстъпката от 25 ст. за горивата свършва скоро

14 Ноември 2022 | 11:54
1 коментара
Бизнес
Шок! Отстъпката от 25 ст. за горивата свършва скоро

Към 10 ноември от парите, които тазгодишният бюджет предвиди за отстъпка за горивата за частни лица, са похарчени 125 млн. лв. Това са съобщили от Министерството на финансите.

Сумата беше общо 150 млн. лв. Досегашната практика показвала, че всеки ден се усвояват около 1 млн. лв. от тези пари, т.е. парите за отстъпката ще свършат напълно около 4-5 декември.

Въвеждането на тази компенсация е обект на проверка от страна на Европейската комисия, уточняват още от министерството.

Според ЕК мярката нарушава единния пазар, тъй като се предлага само за български транспортни средства с български номера. От ведомството допълват още, че се правят опити да се защити отстъпката пред Брюксел.

„Плахо“ поевтиняване в цените на основните горива, прогнозираха експерти пред Би Ти Ви. Моментната справка показва, че днес литър от масовия бензин А-95 се е търгувал по бензиностанциите у нас на цени от 2,65 лв. до 3,22 за литър.

Дизелът отбелязва тенденция към поскъпване, като цените днес са от 3,14 лв. до 3,55 лв. за литър. Траен спад в цената се наблюдава само при метана.

Дори и да се случи, поевтиняването на масовите горива няма да е значително, казва Юлиан Велчев, управител на бензиностанция в столицата.

Експерти отбелязват, че пазарите в момента са много динамични, но горивата поевтиняват тогава, когато големите икономики влязат в рецесия.

Добавени коментари

Вуте публикува:
14 Ноември 2022 | 16:16
Всичко друго е Ок в държавата! С тия 25 ст. отстъпка ще ни се стъжни живота...

Добавете Вашия коментар

TOP