Шок цена за порция цаца на морето, не е за сиромаси

05 Юли 2022 | 14:14
0 коментара
Бизнес
Шок цена за порция цаца на морето, не е за сиромаси

Пържената цаца, наред с царевицата и динята, са едни от най-често хапваните храни, когато сме на море. И тъй като почивката предполага да си починем и от готвенето, ето колко ще се наложи да платим на различни места по Българското Черноморие за порция цаца. 

Цацата е морска риба от семейство Селдови. Нейният подвид, разпространен в България, е известен като копърка, трицона, черноморски шпрот или само шпрот.

 

С 4 лв. за 100 г пържена цаца ще ви посрещнат в бистро на плажа Силистар, пише Ladyzone.

Повечето цени са за грамаж, но има и други, които са на порции. Така може да платите 4 лв. за 100 гр. пържени картофи на лентички и 7 лв. за порция чипс. Класическата шопска салата също е на грамаж – 2,50 за 100 гр.

Цената на цацата е различна в зависимост от това дали се предлага в заведение на плажа, или в ресторант.

 В заведение на Арапя може да се насладите на дребните пържени рибки срещу 12 лв. за порция.  

На плажа пък кочан царевица може да си купите срещу 4 лв. В Китен също лавират между порция и грамаж. За 200 г цената на цацата е 5 лв. В Созопол порция от 250 г цаца е между 7 лева и 10 лева. В морската столица Варна порция цаца в заведение е 6 лв. 

Цацата е сравнително дребна риба и в разговорния език е навлязла като нарицателно за нещо малко. Не такава се оказва обаче цената й.

Известен е цитатът от филма „Кит“ – „Риба, ама цаца… – Цаца, ама риба…“

Добавете Вашия коментар

TOP