Шестият в листата на ГЕРБ, санданчанинът Стоян Стоев: Времето на анонимните депутати свърши

03 Март 2021 | 15:46
2 коментара
Общество

Стоян Стоев има над 15 години мениджърски опит на ръководни позиции в български и международни компании. Избран за общински съветник на последните местни избори, той участва и в комисиите по “Инвестиционна политика, европейски фондове и международно сътрудничество” и „Бюджет и финанси“ в Общинския съвет на Сандански. Семеен, баща на две деца.Председател е на ГЕРБ в Сандански.

 – Г-н Стоев, със сигурност сте от кандидатите за народни представители, към които са съсредоточени най-много погледи, след като на миналите избори Сандански направи изключително силен резултат. Ще успеете ли да го повторите?

 – Традиционно ГЕРБ винаги е получавал голяма подкрепа в нашия регион. Вярвам, че и на тези избори ще бъдем първа политическа сила. Винаги съм бил екипен играч и това е голямата цел. Разбира се обаче, заставайки с лицето и името си, аз ще се опитам да убедя хората защо е важно да използват и правото си на преференция. Всъщност надявам се всички хора, независимо от техните политически пристрастия, да използват правото си сами да определят кой да ги представлява в следващото Народно събрание. Смятам, че с технологиите, социалните мрежи и не на последно място благодарение на медиите, времето на анонимните депутати е отдавна свършило. Всички ние трябва да изпращаме в парламента мотивирани да работят хора, които да се отчитат ежедневно за свършената работа. Това е и целта пред мен. Разбира се, ако получа доверието на хората. Ще се срещна с максимално много хора, за да им представя идеите и това, което мисля, че можем да постигнем. Всеки глас, който получа, ще е признание, че един човек ми е повярвал. Но и голяма отговорност пред него.

 – Как оценявате номера си в листата – не е ли прекалено задна позиция за най-голямата по площ община в региона?

 – Много хора говореха през последните месеци, че Сандански едва ли не вече няма място в ГЕРБ. Че ако имаме кандидат, той ще в края на листата или около десета позиция. Видя се, че нищо от това не е вярно. През последните месеци в Сандански бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, на труда и социалната политика Деница Сачева, на образованието и науката Красимир Вълчев. Като цяло мога да кажа, че с почти всеки от колегите в изпълнителната власт имам добър диалог и с всеки от тях сме коментирали конкретни идеи за региона. Казвам всичко това, за да подчертая, че и през миналите месеци бе свършена много работа, която би била още по-лесна и ефективна, ако имаме народен представител. Относно въпроса за мястото в листата – това по никакъв начин не ме е интересувало. След като получих номинациите от местната структура, аз потвърдих, че съм готов да поема отговорността и да представлявам структурата в листите. За място не сме говорили, а и по същество това е безпредметен разговор. Преференцията дава възможност да се избере всеки човек – от първия до последния в листата. Така че всички ние имаме еднакъв шанс и само хората са тези, които ще решат кой да ги представлява в следващото Народно събрание. 

 – Традиционно всяко подобно интервю включва въпроса защо се кандидатирате?

 – Зная какво казва всеки политик – властта за мен не е самоцел. Голямата разлика е, че аз веднъж вече съм показал, че не това ме мотивира и движи напред. Когато ГЕРБ се създаваше, аз бях първият й общински координатор в Сандански. Тогава много хора се чудеха как да се „прикачат“ към тази нова идея, която обединяваше все повече българи. Именно в този момент, когато моето политическо бъдеще изглеждаше предначертано и както някой би казал „осигурено“, аз реших да се оттегля. Причините бяха лични – първото ми дете бе на път и аз избрах частния бизнес пред обществените позиции, за да бъда със семейството си и да дам всичко от себе си, за да имат сигурност. Седем години по-късно все по-ясно започнах да осъзнавам, че колкото и да работи човек, каквито и лични успехи да постига и колкото и на високо да стига в професионалната си кариера, не може да избяга от общите ни проблеми. Чистота, здравеопазване, дори детската градина, която посещават децата ви. Колкото по-голямо ставаше първото ми дете и колкото повече със съпругата ми се доближавахме до решението да имаме второ, толкова по-ясно осъзнавах, че ако човек наистина иска да промени нещо за тях и тяхното бъдеще, единственият начин е да участва активно в обществения живот. Затова преди около година и половина се кандидатирах за общински съветник и съм благодарен, че получих доверието на съгражданите ми. Оттогава, заедно с колегите ми от ГЕРБ, водим битка след битка в Общинския съвет. Зная, че Сандански може повече и когато това не се получава или виждам, че хората, от които това зависи, не си дават нужните усилия, това истински ме ядосва. И ме прави непримирим. След като обаче не успявам да постигна нужната промяна чрез Общинския съвет, то тогава ще се опитам да се боря за място в Народното събрание – там където се взимат истински важните решения, в това число за региона ни.

 – Какво обаче може да направи един отделен народен представител?

 – Много неща. На първо място, може ежедневно да поставя важните теми за региона ни в дневния ред на политическия живот. Ако местната власт в лицето на кметовете са активни, именно народните представители от региона са връзката между тях и изпълнителната власт. Защото, знаете, че истински големите и значими проекти за региона ни могат да се случат само с помощ на централно ниво. Никоя община по отделно не може да го направи. Разбира се, за мен първостепенен приоритет е община Сандански, но и всички други населени места в региона. Прекалено малки сме, за да се делим. Вече споменах, че дори без да имаме народен представител в последните месеци, редица министри бяха в Сандански. Мисля, че това не се е случвало от поне 4 години. Ако ГЕРБ е първа политическа сила, а ние имаме избрани народни представители, които истински милеят за региона си, искат и мога да работят, то тогава и резултатите ще са много по-сериозни. 

 – Кои тогава са основните приоритети, по които ще работите?

 – Преди всичко трябва да започнем с мерките в подкрепа на бизнеса. Сандански е туристически център и ние сме много по-силно засегнати от кризата. Затова и тук мерките трябва да бъдат още по-сериозни. Друга важна тема, за която никой не говори – Ковид-19, засяга предимно белите дробове, а пораженията за хората остават месеци след това. Сандански е известен именно с уникалния си климат, който е особено благоприятен при белодробни проблеми. Тази световна криза за нас е и огромна възможност да популяризираме Сандански в страната, региона, а защо не и пред света. Все повече хора ще търсят именно такива места, на които да се възстановят след коварната болест. Това е възможност, която може да ни изведе на съвсем ново ниво по отношение на туристическия сектор. За съжаление, и по тази тема, и по редица други виждам огромна пасивност от местната власт.

Втори основен приоритет за мен ще бъде обособяването на зона за инвестиции – Сандански. Освен уникалния ни климат, ние имаме и уникално геостратегическо положение. Близостта ни до пристанището в Солун ни прави много подходящи за инвеститори, които искат да бъдат в Европейския съюз и същевременно да имат бърз достъп до продуктите и суровините, които доставят. Разбира се, в една такава зона не трябва да има тежки производства – това трябва да е една придадена стойност за региона ни, а не нещо, което да пречи на туризма и селското ни стопанство. В миналите години бе направено много за обособяването на тази зона, но за съжаление през последната година и половина не виждам нищо да се случва.

Не на последно място, винопроизводството, селското стопанство и животновъдството. От една страна, ще работя за повече подкрепа за производителите да стъпят на националния и европейския пазар, а от друга страна, да направим по-видимо присъствието на нашите стоки, като разработим единен етикет за произход и качество.

Разбира се, за всички хора, които живеем в региона имаме един общ приоритет – доизграждането на АМ „Струма“. Това е свързано с всички теми, за които говорехме дотук, и трябва да направим всичко по силите си да се случи максимално бързо. Мисля, че всеки, независимо от коя политическа сила е, не може да не признае, че ако не бе управлението на ГЕРБ, ние още щяхме да пътуваме по 4 часа, за да идем в столицата.

 – Разкажете ни нещо и за себе си – кой е човекът зад политиката. Какво правите в свободното си време, колко време имате за семейството и приятелите. Къде живеете?

 – Баща съм на две прекрасни момичета. Със съпругата ми още преди години, когато трябваше да избираме между кариерата и дома, решихме, че оставаме в Сандански каквото и да ни коства това. Така вече години наред аз всяка сутрин пътувам до София и всяка вечер обратно към дома в с. Поленица. Някой може да нарече това лудост, но за мен е осъзнат избор. Аз зная, че това е мястото, което обичам и на което се чувствам добре. За съжаление то днес не може да даде възможност за професионална реализация на много млади хора. Но вярвам, че с много труд и това ще се промени. За свободното време, което е все по-малко заради служебните и семейни задължения, обичам да играя тенис на корт, да се виждам с приятели или просто да излезем на разходка сред природата. Всъщност всичко това, за което говорим, когато ме питате за личния ми живот постоянно ме връща към въпроса защо се кандидатирам. Причините са много лични и всички те започват свършват със Сандански и региона. Живеем на уникално място, нужно е само да свършим малко повече работа, за да бъде истински перфектно.

Добавени коментари

Мая публикува:
03 Март 2021 | 22:16
Няма герб в сандански вмро и сила
КОТЕВ публикува:
03 Март 2021 | 15:51
И МАНОЛЕВ НЯМА ДА ТИ ПОМОГНЕ БЕ ПИЧ МАНОЛЕВ С КЪЩАТА ЗА ГОСТИ ЛИ ТИ Е ГУРО СЛЕД ИЗБОРИТЕ Е ВЪВ ЗАТВОРА А ТИ НА ПОЛЕНИЦА САМО ЖОРО МИНЕРАЛА С БОЯДИСАНОТО ВИНО Е ДОБРЕ ПАК ЩЕ НАМАЖЕ ГОРКИЯ БЕШЕ ФАЛИТ СА С МРАВО НЕМА ДАЛАВЕРИ

Добавете Вашия коментар

TOP