Шестима авджии се озоваха в ареста след незаконен лов в Гърция

20 Декември 2015 | 13:08
0 коментара
Общество
Шестима авджии се озоваха в ареста след незаконен лов в Гърция

Шестима ловджии от групата в сатовчанското село Туховища днес са били задържани в ареста на Районното управление в Гоце Делчев след съвместна акция между български и гръцки ловни стопанства, български и гръцки служители на Гранична полиция и полицейски служители от двете държави. Сред задържаните ловци, нарушили държавната граница да ловуват незаконно в южната ни съседка, е и организаторът на лова - Антон Сандев, за когото се предполага, че е водач на групата.

Има съмнение, че групата незаконни ловци в чуждата държава е била по-голяма и част от участниците в нея са успели да избягат от устроения им от гърците капан. В Сатовчанско се коментира, че сред тях е имало кметове и общински съветници.

И шестимата ловци от Туховища са били засечени днес от гръцките власти, участващи в съвместната акция, да ловуват на гръцка територия със скъпоструващо ловно оръжие, което е било иззето, пише infomreja

Групата е предадена на българските власти в района на пограничното село Годешево. В акцията са участвали и директорът на ДЛС "Дикчан" - Сатовча Пламен Поюков, служители от стопанството, началникът на ГПУ – Гоце Делчев комисар Илия Сораджиев, гранични полицаи и служители на МВР.

От гръцка страна в операцията е участвал същият по брой и ранг състав от директори на горски стопанства, началници на Гранична полиция и други служители на реда.

"Съвместната акция започна още от петък и днес благодарение на изключителното взаимодействие с гръцките колеги и гранични шефове тази група, занимаваща се с незакон лов, и то в чужда държава, бе заловена. Акцията бе планирана от отговорните служби и от двете страни на границата преди месеци след получените многобройни сигнали от гръцка страна, че нашите ловджии бракониерстват редовно на територията на Гърция", коментира драстичния случай Пламен Поюков.

"Не мога да си обясня безотговорността на нашите ловци не само от Туховища, но и от целия Гоцеделчевски регион, които рискуват да ловуват незаконно на чужда територия, тъй като всички спипани такива, незаконно преминали в чуждата държава с оръжие, могат да бъдат убити на място от гръцките власти или да бъдат подведени по техните закони под отговорност за тероризъм", коментира директорът на ДЛС "Дикчан" Пламен Поюков.

Той сподели, че с директорите на Гранична полиция, на ловните стопанства в Драма, Серес, Кавала и други градове от години имат отлични взаимодействия и си съдействат отлично, особено по отношение на бракониерството. Поюков допълни, че съвместните акции продължават и стриктно ще бъдат проверявани всички сигнали, подадени от гръцките му колеги. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP