Шест хиляди подписа в подкрепа довършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

25 Юли 2023 | 09:11
0 коментара
Общество
Благоевград
Шест хиляди подписа в подкрепа довършването на АМ  Струма  през Кресненското дефиле

Провокирани от информацията, която се разпространява из медиите, че жителите на населените места около Кресненското дефиле са против трасето на АМ „Струма“ да минава през Кресненския пролом, от сдружение „Бъдеще за човека, спорта и туризма в Кресненското дефиле“ и „Българска асоциация на пострадалите при катастрофи“ организираха подписка в подкрепа на довършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле в най-бързи срокове.

Само в първите три дни са събрани над 3000 подписа на хора, живеещи по поречието на река Струма в градовете Кресна и Симитли и селата Брежани, Крупник, Черниче, Полето, Железница, Мечкул, Ощава, Долно Осеново, Ракитна, Полена, Градево и Сушица.

В подписката се включиха хора от населените места Петрич, Струмяни, Ключ, Кърналово, Рупите, Дрангово, Беласица, Теча, Илинденци, Ген. Тодоров, Самуилово, Първомай и Михнево, където се събраха още над 3000 подписа.

Общо събраните подписи към настоящия момент са вече повече от 6000.

 

Местните хора, подкрепят одобреното трасе на магистрала „Струма“, което предвижда в посока София да бъде изградено ново трасе извън дефилето, а в посока Гърция да се използва съществуващия път Е-79, след неговата рехабилитация, включваща всички съоръжения – мостове, тунели, водостоци и други, някои от които не са ремонтирани от повече от 20 години.

Хората от региона не могат да чакат повече да бъде довършена магистралата, която трябваше да бъде готова преди повече от 15 години. На нас, които ежедневно пътуваме през дефилето, за да стигнем до работа, до земите си, до роднини, до родното си място, през активния летен сезон ни се налага да чакаме в безкрайни задръствания.

Освен това всеки от нас познава поне по един загинал или тежко ранен от катастрофа в дефилето, и е крайно време нашият живот да бъде поставен на първо място.

Поради тази причина входирахме подписката в Министерски съвет, както и при министрите на транспорта, регионалното развитие и околната среда и водите и настояваме да бъде одобрено предложеното трасе и да започване строителството на тази отсечка, по която само за 15 години са загинали 72 човека, а тежко ранените са над 400.

Подписката ще изпратим и до председателите на комисиите по регионално развитие, транспорт и екология в Народното събрание.

Добавете Вашия коментар

TOP