Шефът на полицията в Благоевград за похищението в с. Вълково: Ситуацията беше много опасна

05 Октомври 2023 | 08:38
0 коментара
Криминално
Благоевград
Шефът на полицията в Благоевград за похищението в с. Вълково: Ситуацията беше много опасна

Похищение, предавано на живо в социалните мрежи. Случаят от вторник вечер, когато мъж похити трима души и простреля четвърти в с. Вълково, коментира старши комисар Даниел Димитров, директор на полицията в Благоевград в „Интервюто на Новините на NOVA”.

 

До обезвреждането на мъжа от с. Вълково, който беше похитил две жени, се стигна след дълги преговори и професионални действия от страна на служителите на ОДМВР – Благоевград, Института по психология към МВР и Специалния отряд за борба с тероризма – МВР. Това заяви старши комисар Даниел Димитров.

 

Той обясни, че не е имало нужда от използване на сила при задържането на мъжа. „Специфичното на този сигнал е, че е подаден около 17:20 ч. към МВР и е подаден от самия извършител. Преди това полицията не е разполагала с информация, че това лице ще извършва престъпна дейност на територията на селото , касаеща похищаване или прострелване”, съобщи директорът.

Относно предаването на живо във Facebook на случващото се той каза: „Новите технологии като цяло са предизвикателство за МВР, но в тази ситуация приоритет на службите беше запазването на живота на похитените лица, на похитителя и на полицейските служители на терен. Мисля, че не може да се даде отговор дали излъчването на живо е било позитив или негатив. Ние, като професионалисти, извлякохме ползите, за да можем да разрешим случая”.

 

„Ситуацията на терен беше много динамична, много опасна, високорискова както за похитените, така и за служителите, които се опитват да разрешат ситуацията”, посочи старши комисарят и добави: „С двете жени са работили психолози, физическото им състояние е добро. Те са преживели шок и по-дълго време ще се възстановяват емоционално”.

Междувременно Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняем Ц.Ц. по досъдебно производство за извършени четири престъпления – опит за умишлено убийство, лишаване от свобода в условията на домашно насилие, закана с убийство в условията на домашно насилие и за хулиганство.

В хода на разследването е установено, че около 17:20 ч. в сряда, в къща в село Вълково, 41-годишният Ц.Ц. произвел четири изстрела с револвер срещу Н.П. (на 59 години). На пострадалия били причинени наранявания в гръдната област. Извършеният от обвиняемия опит за умишлено убийство останал недовършен поради оказване на висококвалифицирана медицинска помощ на простреляния мъж.

В условията на домашно насилие в същата къща Ц.Ц. лишил от свобода три лица – Н.П., А.П. и дъщеря им Е.С. Заплашил ги с два пистолета и нож и им се заканил с убийство.

Обвиняемият произвел няколко изстрела с пистолет срещу М.Е. и Р.Р., притекли се на помощ на пострадалия Н.П. Извършените от него непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се отличават с изключителна дързост, уточняват от обвинението.

 

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият Ц.Ц. е задържан за срок до 72 часа. Досъдебното производство продължава с активни действия по разследването.

Добавете Вашия коментар

TOP