Шаран, бял амур и толстолоб предлагат за Никулден в рибарника край Благоевград

04 Декември 2015 | 10:17
0 коментара
Общество
Шаран, бял амур и толстолоб предлагат за Никулден в рибарника край Благоевград

Шаран, бял амур и толстолоб, уловени тази сутрин в рибарника край Благоевград, поеха към пазара на едро и дребно. Уловът на риба два дни преди Никулден започна рано тази сутрин в рибарника край кв. „Струмско”.

„Цените са като миналогодишните, няма промяна нито на едро нито на дребно. Шарана на едро е 4.50 лв. за килограм, на толстолоба-2.50 на едро и лев повече на дребно, на белия амур-5 лв. за търговците и 6 лева. за купувачите на дребно”, каза пред Pirinsko.com Лидия Николова, собственик на рибарника край Благоевград.

Според нея тук се предлага най-екологично чистата риба в района, която е толкова вкусна, че търговците продавали такава с друг произход, обявявайки, че от Благоевград. „Малко останахме тези, които произвеждаме качествена риба”, подчерта Николова.

Според нея рибата от язовирите не е на същото ниво.

„Тази година за Никулден пазарът е много свит, едва ли ще продам цялото си количество, явно народът е обеднял, купува по една скумрия, колкото да спази традицията. А това е много лошо, защото за Никулден си се яде шаран”, завърши Николова.

Според нея шаранът и другата сладководна риба на трапезата за празника носи берекет в къщата. Тази сутрин още в 7 часа в стопанството търговците на едро от региона чакаха да купят първата за деня риба. След като извадиха от мрежите уловената снощи, но оставена във водата риба, започна уловът на днешната. Шаран, бял амур и толстолоб, уловени тази сутрин в рибарника край Благоевград. 

Работниците на Николови, нагазиха във водоема, напътствани от съпруга на Лидия, който също теглеше мрежата. След като я опънаха по границите на водоема, започна събирането й. Когато мрежата бе придърпана, водата завря от мятащата се риба. Над половин тон толстолоб, шаран и бял амур заминаха за Гоце Делчев, а в 8.45 ч. първите количества бяха доставени за най-нетърпеливите купувачи на дребно, наредили се на опашка рано-рано.БГНЕС

Шаран, бял амур и толстолоб предлагат за Никулден в рибарника край Благоевград

Добавете Вашия коментар

TOP