Северна Македония затваря българските клубове

10 Ноември 2022 | 14:25
0 коментара
Общество
Северна Македония затваря българските клубове

Българските клубове в Северна Македония със сигурност ще бъдат затворени, след като бъде обнародван Закон за фондациите и сдруженията в Държавен вестник, каза зам.-външният министър Костадин Коджабашев.

"Намерението на правителството в Северна Македония да изпрати закона до Венецианската комисия България възприема несериозно, доколкото такива текстове се пращат на ниво проектозакон, а становищата на Комисията са препоръчителни", каза Коджабашев.

Промените в закона бяха внесени от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и гласувани в парламента на Северна Македония преди седмица с гласовете и на управляващите.

През последните месеци се стигна до силно напрежение между двете страни страни след посегателствата срещу новооткритите български клубове "Цар Борис III" в Охрид и "Иван Михайлов" в Битоля.

Македонските власти обявиха имената им за "спорни" и македонският парламент форсира приемането на законодателни промени, според които те не могат да имат "спорни имена" и ще бъдат задължени да ги сменят.

Клубовете се използват активно от македонските опозиционни партии ВМРО-ДПМНЕ и "Левица", които раздухват антибългарска истерия и я насочват срещу управлението в Скопие.

"През последните седмици отчитаме динамика в областта на диалог с партньорите ни от Република Северна Македония. Успоредно с позитивната динамика обаче в обществено-политическия живот в РСМ продължава да е налице силно политизиране на темата за отношенията с нашата страна и негативна реторика към България и българите", коментира Коджабашев.

По думите му положителните тенденции в двустранен план, които далеч не са малко, остават встрани от обществения полюс.

"Ценностите, на които се основава Европейският съюз, включително зачитане на правата на човека, са от съществено значение по пътя към присъединяването на РСМ в ЕС. Напредъкът по тази тема е един от определящите фактори за членството. В момента е важно негативният наратив в обществено-политическото пространство в РСМ да бъде сменен с наратив на толерантност", каза той.

България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към ЕС, но под условия.

Най-важното е българите да бъдат вкарани в македонската конституция, срещу което се обяви ВМРО-ДПМНЕ.

Добавете Вашия коментар

TOP