Сестри градят църква в Докатичево

14 Октомври 2019 | 16:00
0 коментара
Общество

Сестрите Ангелина и Янка Попови със собствени сили и средства реновират старата черква „Св. Неделя“ в симитлийското село Докатичево.

За нея от години се носят предания, че има чудотворни сили. Според местните мястото е магично и притежава силна енергия. Близо до църквата има кладенче, чиято вода се смята за лековита. Самата Ванга често е изпращала хора там да си лекуват болежките. След месец труд двете сестри успели да закрепят рушащия се храм. Решили се на благородното дело, защото като деца често прекарвали летата при баба си и дядо си в Докатичево.

Ангелина споделя, че обичала често да обикаля старата черква с попа. Когато видели, че сакралното място било пред разпад, предприели спешни мерки и събрали 3000 лева дарения. Купили материали и се захванали първо с навеса. За по-малко от месец двете успели да се мобилизират и да приключат ремонтните дейности. Интересното в случая е, че църквата е построена от двама братя,пише ретро. „Легендата гласи, че през времето, когато са я съграждали, всеки път, когато са вдигали стените ѝ, тя е падала. Имало братя майстори, които, за да успеят да я съградят, са зазидали сянката на своята сестра в стените ѝ. Така черквата е останала до днес.

А гробът на сестрата на майсторите е в двора“, споделят доброволките. Относно лековитата вода, която извира там, те разказват, че понякога пресъхвала. Тази година, след като едната преспала до олтара, навръх празника на селото в кладенчето пак се появила целебната вода.

Добавете Вашия коментар

TOP