Сериозен ръст в изпълнението на проекти, финансирани с евросредства, отчитат от ОИЦ-Благоевград

07 Март 2024 | 14:24
0 коментара
Общество
Благоевград
Сериозен ръст в изпълнението на проекти, финансирани с евросредства, отчитат от ОИЦ-Благоевград

Програмата за развитие на селските райони е инвестирала най-много средства на територията на Благоевградска област през програмен период 2014-2020 година.

Това съобщиха по време на пресконференция днес от Областен информационен център – Благоевград.
По време на събитието управителят на центъра г-н Бисер Младенов представи информация за напредъка по изпълнението на програмите, финансирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) на територията на Благоевградска област.

476 967 057 лева е договорената безвъзмездна финансова помощ от ЕСИФ 2014 – 2020 в Пиринско към 29 февруари 2024 г., отчитат от ОИЦ – Благоевград.
Най-много средства – 136 934 358 лева, са за договори по ПРСР, като близо 47 млн. лева от тях са договорените през последната година. Втора по договорена БФП се нарежда ОП „Региони в растеж“, чрез която средства в инфраструктура са инвестирани в Благоевград, Петрич, Гоце Делчев, Сандански и Разлог. 

Най-голям брой договори за безвъзмездна помощ – 1 696, са сключени по ОП „Иновации и конкурентоспособност, чрез които представителите на бизнеса в областта са финансирали проекти за технологична модернизация, иновации и за справяне с последствията от ограниченията на Ковидпандемията.

Справката за изплатените до момента средства показва, че по програма „Храни“ вече са изплатени всички договорени почти 8 млн. лева., 93% от договорените средства по ОП „Региони в растеж“, ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и ОП „Развитие на човешките ресурси“ също вече са изплатени на бенефициентите. Заради договаряне в края на програмния период, Програма за развитие на селските райони към момента е с едва 30% изплатена БФП.

Анализът по общини, направен от управителя на ОИЦ – Благоевград, показва, че най-много проекти, финансирани от ЕСИФ, са успели да спечелят бенефициенти от община Благоевград. След тях по успешни проекти се нареждат получателите на БФП от община Петрич, следвани от тези в община Гоце Делчев.

С  най-малко договорени средства – едва 6 919 647 лева са бенефициенти от община Якоруда.

Бисер Младенов обърна внимание и на допълнителнисредства от ОП „Развитие на човешките ресурси“, инвестирани чрез Дирекция „Бюро по труда“ – Благоевград. 68,5 млн. лева от програмата са инвестирани в обучения, курсове за преквалификация и осигуряване на заетост на жители на територията на цялата Благоевградска област.

По Програмите, финансирани от ЕФСУ 2021-2027,сключените към края на февруари договори за БФП са 33, като 21 от тях са за проекти по Програма „Развитие на човешките ресурси“ и 12 по Програма „Храни“.

Общата стойност на сключените договори е почти 21,5 млн. лева. Бисер Младенов  напомни, че програмен период 2021 – 2027 все повече набира скорост и предстои подписване на договори по процедури, които вече са преминали оценка или са в процес на кандидатстване.


Предстои отваряне и на нови мерки, които се очаква да провокират сериозен интерес сред кандидат-бенефициентите.

 

Областен информационен център – Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

Добавете Вашия коментар

TOP