Семейство у нас получи 7000 лева сметка за ток

13 Април 2020 | 11:35
0 коментара
Общество

Огромна сметка за ток плучи семейство от бургаското село Росен. Задължението възлиза на 7000 лева.

От енергото твърдят, че парите са начислени заради употребен, но неотчетен ток. Абонатите от своя страна коментират, че не са пресъствали, когато огромното количество киловати са се озовали в дома им.

В началото на януари членовете на фамилия Стайкови осъмнали без ток. Останали на тъмно и на студено.

„Мнението на инкасаторите е, че ние крадем ток, което не е доказано. Категорично няма нищо такова. Получихме протокол за дължима сума за електроенергия на стойност 7 хиляди лева“, разказват потърпевшите пред Нова тв.

От документ за извършена проверка става ясно, че е установено наличие на кабел преди електромера. Пристига и писмо, в което се казва, че сметката ще бъде коригирана за 6 месеца назад. Сумата възлиза на повече от 1200 лв. месечно.

Стайкови твърдят, че не са виждали никакъв незаконен кабел. Никой от тях не е присъствал на отварянето на таблото и констатацията на нарушението.

В телефонен разговор кметът на село Росен, който присъствал на проверката, казва, че е видял кабела.

„Това постановление трябва да отпадне, защото няма доказана вина. Ние сме редовни платци, а без ток се живее доста трудно“, казва г-н Стайков.

„Когато имаме такива случаи, ние се придържаме към законоустановените норми за това как следва да бъде конкретизирана тази сума. Когато е установено неправомерно потребление, се взимат параметрите и се залагат във формула, по която се получава дължимата сума“, казва Крум Косев от отдел „Комуникации“ в EVN България.

Добавете Вашия коментар

TOP