Сeло Господинци впрегнато до последния жител да изпълни обет отпреди 66 г. за мъжка рожба

09 Ноември 2022 | 09:42
0 коментара
Общество
Сeло Господинци впрегнато до последния жител да изпълни обет отпреди 66 г. за мъжка рожба

66 години след един даден обет мечтата на покойния вече Реджеп Цирев от гоцеделчевското с. Господинци е на път да стане реалност и неговите съселяни най-после ще имат истинска джамия.

През далечната 1956 г. Реджеп е баща на 5 дъщери и бленува да му се роди син, разказа за „Струма“ любопитната история кметът на селото Ахмед Ходжов. Тогава човекът дава обет, ако чудото се случи, той лично да събори старата дървена джамия в Господинци и да построи нова. 3 години по-късно Реджеп става горд баща и на син, който е кръстен на него, и първата му работа е да събори дървената джамия в селото. Властта обаче не му позволява да започне нов строеж, защото мястото е в центъра на селото. Реджеп прави опит да строи и в покрайнините на Господинци, но отново е спрян. В зората на демокрацията жителите на селото купуват евтина къща и я натамъняват за джамия, която се ползва и до днес за религиозни цели. Синът на Реджеп обаче не забравя за мечтата на татко си и заедно със собствените си деца преди 7 месеца започват градежа. На 17 март е направена първата копка, а днес джамията вече е напълно завършена до ниво груб строеж. В помощ на семейството се включва цялото село, пари събират и малкото християнски семейства в Господинци, които връщат жеста на съседите си, помогнали им преди години с пари и труд да си направят в селото църква. Кметът на Господинци организира благотворителен концерт, рамо дават управникът на Рибново Мустафа Ликов, ходжата Феим Иса, областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин и хора от целия район, които доброволно събират пари за строежа и прекарват всеки свободен ден на строежа. През тези 7 месеца абсолютно всеки ден от тъмно до тъмно на строежа е и Дончо, който е мюсюлманин и инвалид – преди 2 г. получил инсулт и сега е с увредени крак и ръка. Допреди заболяването той не се отлепял от местните кръчми, сега джамията буквално го е преродила и не само не лизва капка алкохол, ами си е издействал титлата мениджър на строежа, като знае къде се намират всеки чук и бормашина, в каква последователност трябва да върви работата, кой от доброволците на кой пост ще е най-полезен, обясни кметът.

Той е убеден, че с тези темпове, с които расте строежът, няма начин джамията да не е готова за един от двата Байряма догодина. Тя ще е и най-високата в Пиринско – с минаре над 30 метра.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP