Село Българчево търси помощ от държавата за построяването на църквата

21 Януари 2024 | 10:17
0 коментара
Общество
Благоевград
Село Българчево търси помощ от държавата за построяването на църквата

Вече 8 години продължава строежът на нова църква в благоевградското село Българчево. Постройката отдавна е вдигната, отвън е измазана, но все още има много работа и са необходими доста финансови средства. В момента е много важно да се обшият двата големи купола на храма, както и петте полукупола, за да може да започнат дейностите и вътре в божия дом.

„Всички тук искаме да сбъднем мечтата си и да имаме свой собствен православен храм. Разчитаме на дарители. С божията помощ и подкрепата на добри хора ще успеем. Тази тукашна мечта е на над 90 години. Градежът започна през 2016 година“, заяви кметът на населеното място Елена Стойчева. Вчера тя изпрати писмо до Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет.

 

Надява се и държавата да помогне с пари, за да може по-скоро да се направи обшивка на куполите. Местните хора сега ходят да се молят в църквата „Света Петка“, която е между тяхното село и съседните селища Горно Българчево и Зелен дол. Всички те вярват, че скоро ще палят свещи в новия си молитвен дом. Проектът за направата на храма е дарение от известния благоевградски архитект Костадин Сандев.

Храмът представлява кръстокуполна сграда на един етаж и емпоре за женското отделение. Над входа се издига камбанарията, която във височина преминава в отворен шестстенен барабан и завършва с купол. Двете основни полуцилиндрични тела се пресичат и образуват централното пространство на храма. Централният купол е разположен върху осмостенен барабан.

 

В четирите ъгъла са предвидени полуапсиди за обогатяване на вътрешното пространство. Олтарът завършва с по-голяма апсида и е повдигнат с едно стъпало от централното пространство. Височината на църквата е почти 12 метра, площта вътре е 112 квадратни метра. През лятото на 2020 година президентът Росен Плевнелиев /2012-2017г./ дари на храма голяма камбана, измайсторена в Пловдив, която бе осветена от Неврокопския митрополит Серафим.

Добавете Вашия коментар

TOP