Село Баничан иска да сертифицира водния кромид в Европа

08 Януари 2017 | 09:17
0 коментара
Общество
Село Баничан иска да сертифицира водния кромид в Европа

Село Баничан в последните години се прочу с производството на най-вкусните корнишони. Миналата година тук откриха приют за магарета, който води туристи. Но от векове местните хора се гордеят с баничанския воден кромид. Те са обединени около идеята да го сертифицират като уникален селскостопански продукт чрез схемата за географски означения за качество на храните. Инициатор на това начинание е Румяна Джибова, секретар на местното читалище „Изгрев-1930“. Тя и останалите самодейци от години работят за съхраняване на местните традиции и българщината.

Процедурата за защитата на водния кромид в Европа е сложна и ще отнеме доста време. Първо трябва да се получи разрешение от Министерството на земеделието и храните, а след това ще се кандидатства за сертификат пред Европейската комисия.

„Две мнения няма – тук вирее най-хубавият воден кромид – червен и бял. Вкъсут му е неповторим – по-мек е, съвсем леко люти, много е крехък, може да се яде и без хляб. Причината е в климатичните и природни дадености на Баничан, където има най-много слънчеви дни у нас и достатъчно вода. Отглеждането и обработването на зеленчука е изцяло ръчно”, споделят хората в Баничан. Кромидът е използван от векове не само за храна, но и в бита ни – с неговите люспи жените са боядисвали дрехите си. Ползвали го и за разменна стока при натуралната търговия, обясняват те.

Регистрацията по схемата за географските означения ще гарантира изключително право на стопаните от Баничан за производство в целия ЕС. Това ще увеличи доверието на потребителите в продукта и ще има добър икономически ефект за производителите.

за храна, навремето той е използван широко и в бита на хората – с неговите люспи жените са боядисвали дрехите си. Кромидът е бил и основна разменна стока – в миналото хората пазарували не с пари, а в натура. Срещу кило воден лук получавали от други стопани картофи или пък царевица.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP