Секира! От 250 лв. до 600 лв. за Гражданска застраховка

22 Май 2023 | 09:31
0 коментара
Бизнес
България
Секира! От 250 лв. до 600 лв. за Гражданска застраховка
Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност“ се увеличи от този месец, като при различните застрахователни компании процентът на увеличение е различен и варира от 15 до 20 %, коментира за БНР брокерът Елена Филипова. Основната причина е инфлацията, допълни тя.

"Факт е, че поскъпват цените на всичко – на автомобили, на строителни материали и най-вече на медицинските услуги. Цените на медицинските услуги са драстично покачени и всичко това неизбежно се отразява на "Гражданската отговорност“. Това, което хората понякога не разбират, е че тази застраховка има много важна социална роля. Тя цели да компенсира пострадалите от застрахователни събития, под формата на пътно-транспортни произшествия или др. подобни.“

Според Елена Филипова 15% увеличение е нормално на фона на всичко, което поскъпна. Тя посочи приблизителни цени от 250 лв. до 600 лв. за застраховка "Гражданска отговорност“ в момента за леки автомобили. Цените при товарните автомобили са съвсем различни. Те варират от 3000 лв., което е вече рядко срещано и се предлага за товарни автопаркове, които години наред не са имали пътно-транспортни произшествия, до към 8000 лв.

Собствениците на автомобили, които плащат на вноски застраховката "Гражданска отговорност“ не са засегнати от сегашното увеличение, подчерта Филипова и допълни, че те ще плащат по новите цени, когато сегашният им договор по застраховката изтече.

Възможно е до края на годината да има застрахователи, които да увеличат "Гражданската отговорност“, която предлагат. Най-вероятно това ще са тези, които в момента са вдигнали цените си с по-нисък процент, за да запазят клиентите си.

Добавете Вашия коментар

TOP