Десетки роднини работят във Върховния административен съд (ВАС), съобщава в. „Сега“, позовавайки се на разкази на магистрати, които са преброили близо 50 души със солидни връзки.

Роднински връзки има както между съдии и служители, така и между самите служители. Съдиите във ВАС са 93-ма. В администрацията работят 236 души, 43-ма от които са съдебни помощници.

Поне 8 от съдиите имат роднини, които работят в съда – деца, братя, сестри, племенници, съпрузи.

Синовете на двама от магистратите са съдебни помощници. Дъщерята на секретарката на председателя е съдебен помощник, съпругата на служителя по сигурността на информацията също е в съда, там работят и свекърви и снахи, майки и дъщери, бащи и дъщери, сестри, съпрузи, лели и племенници.

От съда не отрекоха семейните връзки и отговориха, че според правилника на съда няма пречка служителите да имат роднинска връзка със съдии.

Асен Мингов, съдебен помощник и син на Анелия Мингова посочи:

„Поставянето на ограничение за роднински връзки би накърнило принципа на свободата на труда“.

Служителите нямали законово задължение да декларират роднински връзки.

Въпреки това обаче от ВАС прегледали свидетелствата за съдимост на всички. Така било установено, че в съда като деловодители работят децата на двама от съдиите, а децата на други двама са съдебни помощници. Кои са те – от съда не отговориха, защото това били лични данни.

ВАС винаги е бил апетитно място за съдебните помощници

и е добра писта за кариерното им израстване до съдии, отбелязва изданието и припомня, че неотдавна конкурса там спечели и съпругата на Яне Янев – Галя Янева, която преди това беше помощник в Градския съд, но се провали на атестацията след ерата „Владимира Янева“.