Зимата напомни за себе си и в последния ден от седмицата в цялата страна валежите от сняг продължават.

Духа до умерен, в източните райони и временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между минус 2° и 3°, в София – около минус 1°.

През нощта валежите у нас ще се усилят и обстановката още ще се усложни.

Причината е преминаването на средиземноморски циклон през Гърция и Егейско към Черно море. Ще се усилят валежите и ветровете, на места ще има силни виелици.

В понеделник за цяла България е обявен вторият по значимост оранжев предупредителен код. За областите Смолян и Кърджали кодът е червен, съобщи NOVA. В тези райони ще има силни снеговалежи и ще се образува снежна покривка около 40 см. В комбинация със силния североизточен вятър, със средна скорост 15-20 м/с ще има виелици и навявания.

Над Черноморието

ще е облачно с валежи, като постепенно почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха между минус 1° и 3°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване.

Над планините

ще e облачно със снеговалежи. Ще духа силен вятър - в ниските части постепенно ще се ориентира от изток-югозиток, а по билата ще е от югозапад. Ще има снежни виелици и по проходите ще се образуват навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 7°, а на 2000 метра – около минус 10°.

През първата половина от следващата седмица ще бъде ветровито и студено.

От вторник валежите ще намалеят и ще спрат в цялата страна.

От Пътната агенция предупреждават шофьорите да карат внимателно по пътищата заради очакваните снеговалежи, силен вятър и снегонавявания.  

Продължава да е усложнена зимната обстановка на Балканите. Вчера Външно министерство предупреди българските граждани да отложат пътуванията си до страни от Балканите заради усложнена метеорологична обстановка. В региона на много места отрицателните температури са съчетани с ураганен вятър и много сняг.

В Хърватия армията се включи в борбата със снежната стихия. В Румъния, Словения и Босна и Херцеговина също се натрупа дебела снежна покривка, пътищата са заледени. Снежната стихия обхвана и Македония. 

Вижте подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg