Седем кандидати да строят моста при с. Покровник за над 7 млн. лв. и максимум 390 дни

02 Юли 2022 | 10:36
0 коментара
Общество
Седем кандидати да строят моста при с. Покровник за над 7 млн. лв. и максимум 390 дни

Седем фирми и обединения са подали оферти да изградят нов мост над р. Струма при благоевградското село Покровник, на мястото на подкопания след проливните дъждове през декември миналата година. Кандидатите са софийски и благоевградски дружества: „Трейс груп холд“ АД с представител Боян Делчев, регистрирана в столицата, „Галчев инженеринг“ ООД, управлявана от Мариана Галчена и сина й Любомир, „Парсек груп“ ЕООД, собственост на Бончо Бонев, и обединенията ОРС-МОСТ  на „ОРС-Инфраструктура“ ООД на Огнян Павлов и „Мостконсулт“ ООД на съдружниците Димо Кисов, Милчо Решков и Мартин Кисов, „Партньори – Струма“ ДЗЗД с участници „БГ Ленд Ко“ АД на Велимир Магурев, Стефан Соколов и Мария Колева (фирмата, която прави мащабния ремонт на ул. „Марица“ преди няколко години), „Ей Джей Консулт“ ЕООД на Александър Жипонов и „Виа про инженеринг“ ЕООД на Иван Марков, Обединение „Миряна“ между „Геострой“ АД със съдружници Владимир Вутов, Емилия Илиева и белгиеца Доминик К. М. Хамес, и „Монолитстрой – Чорбаджийски, Байкушев“ на съдружниците Методи Байкушев, Стефка Чорбаджийска, Мария Чорбаджийска и Христо Чорбаджийски, както и ДЗЗД „Мост-Покровник“, обединяващо „Грома холд“ ЕООД, собственост на Христо Савев, и „Пътпроект“ ЕООД с управител Венцислав Зарев.

Припомняме, че срещу продължителното затваряне на моста и забавянето на решение на проблема жители на Благоевград и на шестте пряко засегнати села Мощанец, Покровник, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица протестираха през май и дори за минути блокираха АМ „Струма“. Тогава шефът на Областно пътно управление Иван Кунев обяви, че документите за обявяване на обществена поръчка, в които са включени едновременно инженеринг и строителство, са готови и изпратени в Агенцията за обществени поръчки.

За изграждане на нов мост при с. Покровник са отпуснати 7 257 000 лв. без ДДС, а продължителността на цялата процедура е определена максимум до 390 дни. В този срок не е включен периодът за избор на изпълнител, който може да се удължи, ако някой от участниците обжалва резултата, т.е. реално строителните дейности няма изгледи да стартират до края на годината.

В документацията на обществената поръчка е публикувано и становището на специалисти от Института по пътища и мостове след обследване на съоръжението на 15 декември миналата година. В заключението си експертите са категорични, че състоянието на моста е в аварийно, и предлагат два варианта за решение на проблема – изграждане на ново съоръжение или ремонт на съществуващото, като обясняват, че във втория случай трябва да се разруши връхната конструкция на отвори 3 и 4, и стълб 3, да се направи нов стълб и нови връхни конструкции в отвори 3 и 4, и да се усили фундирането на останалите стълбове.

За спешен ремонт на моста, който да приключи в по-кратки срокове от новото строителство, настояваха и жителите на засегнатите населени места на събрание, което направиха в средата на февруари. Пред хората тогава шефът на ОПУ Иван Кунев обясни, че настоява за строителство на нов мост, защото съществуващият е строен в края на 60-те години и не отговарял вече на новите изисквания, тъй като коритото на реката било занижено с 2 метра.

Отварянето на ценовите оферти на участниците ще стане, след като комисията прецени дали отговарят на поставените изисквания.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА/в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP